Baždarević: Ne tražim alibi, ali imamo problem

Selektor Mehmed Baždarević, nakon što je prošle sedmice prisustvovao sjednici Skupštine Nogometnog saveza BiH, vratio se svojim uobičajenim aktivnostima. A to znači stalni kontakti s našim najboljim igračima, koji igraju po Evropi, kao i putovanja na utakmice, pa i na treninge.

Tri boda

Oprezan je Meša uoči važne utakmice u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine protiv Grčke 9. juna u Zenici. Ne želi reći da je taj meč najvažniji, pogotovo ne historijski, kako to mnogi vole kazati, već da bi se nakon njega, ako pobijedimo, mogla otvoriti vrata ka mogućem plasmanu na Mundijal. Tri boda su tri boda protiv Grčke, ali i protiv Kipra, Gibraltara…

– Sve je podređeno utakmici s Grčkom. Moji saradnici i ja u stalnom smo kontaktu s igračima. Evo, Stefan (Žili, op. a.) bio je prije nekoliko dana u Liverpulu i pratio je treninge Evertona i Bešića. On, nažalost, još samo trenira. Nadam se da će uskoro igrati i zvanične utakmice. Moramo znati da je on van ekipe već devet mjeseci – govori Baždarević.

Kao i svaki ozbiljan trener, bh. selektor više vodi računa o problemima, zapravo o potencijalnim teškoćama koje bi mogao imati kada okupi igrače krajem ovog mjeseca. Prije svega, mnogi od reprezentativaca ne igraju u svojim klubovima. Praktično, čitava zadnja linija sjedi na klupi – Šunjić, Zukanović, Bičakčić, bez kluba je Spahić, Kolašinac ne može igrati zbog kartona… Opet, oni koji igraju, kao što su Džeko, Pjanić ili Lulić, imat će još mnogo napora i utakmica.

– Novinari me uvijek pitaju za Pjanića, Džeku, Ibiševića… Oni nikada nisu bili sporni. Njihovi kvaliteti svima su poznati. Uostalom, glavni su igrači u svojim klubovima, ali je veliki broj onih koji nisu standardni. Oni su uglavnom na klupi, malo ulaze u igru i sada, kada se okupimo, trebat će nam truda da ih dovedemo u optimalni režim rada i formu. Ne tražim ovim nikakav alibi, ali to su činjenice.

S druge strane, selektor i saradnici prate doševanja u taboru Grčke. Nije ga, kaže, iznenadila člinjenica da su već poručili ulaznice za svoje navijače na Bilinom polju. Prema njihovim saznanjima, kolega Mihael Skibe (Michael Skibbe) nema sličnih problema. Mitroglu i Samaris igraju odlično za Benfiku, Papastadopulos za Borusiju Dortmund, a Manolas je standardan u Romi zajedno s bh. kapitenom Džekom.

– Naravno da su kvalitetna ekipa. To smo znali i na početku kvalifikacija. Mi imamo svoje probleme, bit će i nekih izostanaka, ali imamo i dovoljno kvaliteta da im se suprotstavimo i da pokežemo naš najbolji fudbal. Igrači moraju da budu profesionalni, da nam se ne dešavaju nepotrebne stvari i okolnosti zbog kojih poslije možemo da žalimo. Bez suvišnih emocija. Ratnički, fudbalski ratnički, ali s razumom. Bez nepotrebnih ispada, kartona i sličnih gluposti. Moramo biti jaki, agresivni, ali džentlmeni. A tako i navijači. Pozivam ih da dočekaju Grke korektno, da im “ništa ne vraćaju”. Uostalom, već smo dovoljno puta kažnjeni, ali da budu uz nas, da nam pomognu – otvoren je Meša.

Težak termin

Termin u junu za mečeve kvalifikacija je sam po sebi težak. Igrači dolaze u svoje reprezentacije nakon iscrpljujućih sezona u klubovima. Pjanić će, naprimjer, igrati finale Lige prvaka, a onda protiv Lulićevog Lacija u finalu Kupa Italije. Selektor, naravno, želi da Pjanić ili Lulić osvoje sve što mogu, a u isto vrijeme da mu na pripreme za susret protiv Grčke stignu odmorni, što će, čini se, biti nemoguće.

– Uz sve te napore, kraj sezone donosi i borbu za nove transfere, prelaske u druge sredine, a i godišnje odmore. Sve su to dodatni problemi. Ipak, i Grci imaju sve te iste probleme pa ćemo svi morati dati svoj maksimom – kazao je selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević.

Hvala Tanu na pozivu

Mediji su objavljivali kako milijarder Vinsent Tan želi angažirati Baždarevića u nekom od svojih klubova. A o kojem se klubu radi, nije baš najjasnije. Selektor to, uz osmijeh, komentira:

– Ima on klub i u Engleskoj, i to bi bila odlična varijanta. Za Sarajevo bismo se malo teže dogovorili. U svakom slučaju, hvala mu na interesiranju, a pogotovo na ulaganju u bh. fudbal, u Sarajevo, jer je to najbolja moguća pomoć koju možemo dobiti.

Željo me nije iznenadio

Baždarević je prokomentirao i činjenjicu da je njegov Željo opet prvi na tabeli i najozbiljniji kandidat za titulu prvaka BiH.

– Nije me Željo iznenadio. Već duže vrijeme u klubu se radi ozbiljno i rezultati stižu. Ali, dobro Sarajevo, dobar Zrinjski i ostali donijeli su i dobrog Želju. Bez konkurencije se ne može.

 

Avaz.ba

Back to top button