Dan džamija: Na današnji dan srušena je banjalučka ljepotica Ferhadija

Na današnji dan, u ranim jutarnjim satima, prije 24 godine, zločinci su srušili jednu od najljepših džamija u Evropi, Ferhat-pašinu ili Ferhadiju u Banjoj Luci, a njeni ostaci ubrzo potom odvezeni su na deponiju smeća.

Time je simbolično 7. maj u kalendaru Islamske zajednice u BiH ozvaničen kao Dan džamija u BiH, a ovogodišnja manifestacija nosit će naziv “Dan džamija i džemata”, rekao je za Avaz.ba muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.

– U mnogo gradova u BiH, od juga do sjevera, od zapada do istoka, bit će obilježen ovaj datum raznim manifestacijama, okruglim stolovima, svečanostima. U Banjoj Luci će biti upriličena jedna edukacija za imame, odnosno vjeroučitelje s područja muftijstva, a u Ferhat-pašinoj džamiji bit će upriličen vjerski program – kazao je ef. Kozlić.

ferhadija

Danas je i 16. godišnjica od ubistva Murata Badića iz Cazina koji je nastradao u velikim neredima srpskih ekstremista prilikom pokušaja polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine.

– Bit će predata hatma, koja je proučena od strane banjalučkih imama, a pred dušu rahmetli Badića koji je mučki ubijen 2001. Prisjetit ćemo se njegove žrtve, proučit ćemo tevhid i bit će upriličena dodjela  vakufnama određenim vakifima – kazao je ef. Kozlić.

Ovaj datum, istakao je, nastavit će se obilježavati i podsjećati da ovo zlo kulturocida nikada više i nikome ne padne na pamet da ponovi zločin i uništavanje vjerskih objekata. Sedmi maj treba da služi kao podsjetnik na sve ono što smo prošli i da je nekad neko htio ukloniti dokaz postojanja Bošnjaka na ovim prostorima.

kozlic

– Iako je tužno sjećanje na rušenje Ferhadije, taj datum nas nadahnjuje da se prisjetimo svih džamija, svih Božijih hramova i naših obaveza prema njima. Kako se obnova naših sakralnih objekata privodi kraju, vrijeme je da se okrenemo budućnosti, našem džematliji i da zajedno s njim radimo na poboljšanju uslova života. Bit će teško jer su mnoge naše džematlije razasuti po bijelom svijetu, a isto tako trebamo popravljati međuljudske odnose, graditi bh. društvo da postavimo temelje kako je imalo nekada. S jedne strane, važna je prošlost da se nikada ne zaboravi, ali trebamo se okrenuti ka budućnosti i graditi međuljudske odnose – kazao je ef. Kozlić.

Srušeno 614 džamija

Tokom agresije na BiH, srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vaufskih objekata. Vojska Republike Srpske (VRS) potpomognuta iz Srbije srušila je 534 džamije, a ekstremisti Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pa i Hrvatske vojske (HV), još njih 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamija koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

Avaz.ba

Back to top button