MACRON JE NOVI PREDSJEDNIK FRANCUSKE: Potukao je ekstremnu desničarku Marine Le Pen sa 65 posto glasova

Francuska je danas odabrala novog predsjednika, centrista Emmanuela Macrona.
Radi se o drugom krugu predsjedničkih izbora na kojima je glasalo oko 47.5 milijuna Francuza. Macron će postati namjlađi francuski predsjednik dosad.

Odmah po zatvaranju birališta u 20 sati, prve projekcije pokazale su da je Macron dobio oko 65 posto glasova a čelnica Nacionalne fronte oko 35 posto, što je veća razlika nego su bilježile predizborne ankete.

Macron je socijalni liberal, protržišno i proeuropski orijentiran i nudi viziju osnažene, kompetitivne francuske ekonomije, otvorene svijetu.

NOVO, 23:12 – Šire se prosvjedi protiv kapitalizma u Francuskoj. Prosvjedi su počeli u istočnom dijelu Pariza, a AFP javlja da se oko 450 prosvjednika okupilo i u zapadnom dijelu Nantesa, a njih 300 se okupilo i u Lyonu.

Manifestations “anticapitalistes” dans plusieurs villes, quelques incidents http://u.afp.com/4P2N 


22:52 – Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen najavila je, nakon što je priznala poraz na predsjedničkim izborima od centrističkog kandidata Emmanuela Macrona, da će osnovati novi domoljubni pokret koji će sudjelovati na parlamentarnim izborima u lipnju.

Le Pen koja je čestitala Macronu rekla je da je njezina Nacionalna fronta postigla povijesni rezultat i da je to samo početak.

“Nacionalna fronta se mora duboko obnoviti kako bi uhvatila povijesnu priliku i ispunila očekivanja francuskog naroda” rekla je.

“Predložit ću početak te duboke transformacije našeg pokreta kako bi stvorila novu političku snagu”, kazala je.

Zamjenik Marine Le Pen, Florian Philippot kazao je da nova stranka neće nositi ime Nacionalna fronta.

Otac Marine Le Pen, bivši predsjednik stranke koji je 2002. bio u drugom krugu izbora, kazao je da je jedan od glavnih razloga poraza njegove kćeri na predsjedničkim izborima upravo Philippot, ali i njezina stajališta o Europi i euru.

Parlamentarni izbori su raspisani za 11. i 18. lipnja.

Net.hr

Back to top button