GLOGOVA KOD BRATUNCA Obilježena 25. godišnjica stradanja 65 civila Bošnjaka

U okviru obilježavanja stradanja Bošnjaka Bratunca od 1992 do 1995. godine, danas je u Glogovoj kod Bratunca obilježena 25. gdišnjica stradanja 65 bošnjačkih civila ovog sela. Tim povodom u mjesnoj džamiji proučen je Jasin i Tevhid, te  Fatiha na masovnoj grobnici, pored džamije.

U bratunačkom naselju Glogova u utorak 9. maja 2017. godine, uz prisustvo više stotina građana, predstavnika Islamske zajednice, vlasti i udruženja žrtava, obilježena je 25. godišnjica jednog od najvećih zločina u historiji ovog prostora, kada su 9. maja 1992. godine zločinci ubili 65 nedužnih bošnjačkih civila.

Zločin se dogodio na dan kada Evropa i svijet obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Kako je rečeno tokom obilježavanja ove godišnjice zločina, tada su udruženim snagama bratunačka Teritorijalna odbrana, bratunačka policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati  strijeljali 65 bošnjačkih civila, ovdašnjih mještana.

 

Najmlađe žrtve su bili Muharem Ibišević, koji je imao 16 godina i godinu dana stariji njegov brat Mujo, dok je u svirepom zločinu ubijen i njihov otac Mustafa.

Današnjem obilježevanju je prisustvovala i Abida Zumra Ibišević, koja je svjedočila monstruoznim zločinima iz maja 1992. godine.

Bila sam u svojoj kući. Oni su došli pred vrata. Njih pet sa maskama. Istjerali su me. To je bio moj komšija Najdan, išla sam da svjedočim kada je njemu bilo suđenje. Njega sam prvog vidjela. Prvo su mi ubili svekra na vratima, pa su mi ubili svekrvu pedeset metara dalje, pa su mi ubili dva amidžića, pa njihovu djecu, sinove od 18 i 19 godina. Teško je. Sve sam to očima svojim gledala. Jednog amidžića su mi zaklali. Svaki put se potresem, nije bilo lako to preživjeti. Ali, šta ću, tako je moralo da bude, ispričala je Zumra, dodajući da je njen muž stradalo u januaru 1993. godine.

[Best_Wordpress_Gallery id=”7” gal_title=”Glogova”]

 

Počast žrtvama Glogove je odao o Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je podsjetio da je ovo jedan od najvećih zločina u historiji Bošnjaka Bratunca.

-Na ovaj dan su ubijeni nevini ljudi pored ove džamije, koja je također poslije toga srušena. Mi smo ovdje da svjedočimo istinu. Naša univerzalna poruka je poruka mira, suživota, tolerancije i razumijevanja. To je univerzalna poruka Bošnjaka. Nasuprot naše univerzalne poruke, nalazi se poruka zločinaca, a to je poruka podjele, ubijanja i poruka zločina. Mi ćemo nastaviti da se borimo za uiverzalnu ideju i vrijednost, svjesni da ona još nije pobijedila. Ali, trebate biti svjesni da još uvijek zločinačka ideja nije pobjeđena i iskorijenjena, kazao je Salkić, dodajući da je izuzetno važno da se preživjeli okupljaju na mjestima stradanja u još većem broju.

Sve dok se mi okupljamo, naši šehidi neće biti zaboravljeni, a naša djeca će biti sigurna u budućnosti. Bojim se da su neki posegnuli i za metodom zaborava kao mogućim lijekom za sebe i svoju porodicu. To nije lijek za naš narod. Za nas je lijek da pronađemo one koju su ubili ove ljude, da pronađemo grobnice. Mi tražimo od naših komšija Srba, da pokažu svoju čestitost, da kažu gdje su masovne grobnice i da kažu gdje su ukopani naši najmiliji, kazao je Salkić, dodajući da se danas živi u sistemu koji nije spreman prihvatiti Bošnjake i nije spreman prihvatiti činjenicu da su pripadnici sprskog naroda počinili zločin i genocid i Podrinju.

 

Inače, kako se moglo čuti na ovome skupu, za strijeljanje mještana Glogove samo je osuđen Miroslav Deronjić. On je pred Haškim tribunalom priznao krivicu, te je osuđen na 10 godina zatvora.

Niko više osim njega do sada nije odgovarao za zločine počinjene ovdje. Saradnici Deronjića su se iživljavali nad ovdašnjim nedužnim stanovništvom, maltretirali ih i prisilno raselili njihove žene i djecu, a muškarce mučili i na kraju svirepo ubili. Svaka osoba koja je kriva treba da odgovara za počinjena djela, rečeno je u današnjem referatu koji je pročitan ispred spomen – obilježja žrtvama Glogove, u ime porodica žrtava.

Preživjeli su kazali da je tek polovina ubijenih pronađena, identifikovana i dostojanstveno ukopana.

Obilježavanje zločina u Glogovoj je održano u okviru Jedanaestih dana sjećanja na genocid u ovom podrinjskom mjestu. Trećeg maja je započelo obilježavanje u Hranči, a do sredine maja će biti upriličeno još nekoliko značajnih događaja.

Centralni događaj je svake godine kolektivna dženaza žrtvama zločina, koja će biti klanjana 12. maja na mezarju Veljaci u centru Bratunca. Ove godine će biti klanjana dženaza za osam žrtava.

 

Infosvijet/saff

Back to top button