Kada prestati sterilizirati flašice

Pedijatri preporučuju da je važno redovno steriliziranje opreme za hranjenje do bebinog prvog rođendana

 


Male bebe su vrlo osjetljive na mikrobe koji mogu izazvati proljev i povraćanje, tako da je neizmjerno važno pravilno održavati flašice, cucle i sve ostale predmete koje koristite prilikom hranjenja bebe.

Sterilizacija pribora za bebu izvodi se na nekoliko načina. Predmeti se mogu iskuhavati u većoj posudi, uz povremeno ubacivanje malo sode bikarbone u ključalu vodu.

Najlakši način sterilizacije je uz pomoć električnog sterilizatora. Sterilizacija se vrši svakodnevno, kako se beba ne bi inficirala korištenjem higijenski neispravnih flašica i cucli.

Međutim, kada je pravo vrijeme da prestanete sterilizirati flašice i cucle? Pedijatri preporučuju da je važno da se redovno sterilizira oprema za hranjenje do bebinog prvog rođendana, kada ona postaje generalno otpornija na bakterije.

Preporučeno vrijeme za početak uvođenja čvrste hrane je šesti mjesec bebinog života, tako da će se sav pribor iz kojeg beba jede i pije (tanjirići, činijice, kašičice) prati na običan način – deterdžentom za posuđe i toplom vodom ili u mašini.

Ljekari, također, ističu da može djelovati nepotrebno sterilizirati opremu za hranjenje, kada beba uveliko puže po podu i uzima s njega razne predmete koje ponekada stavlja u usta.

Bebin imunološki sistem iz dana u dan bit će sve jači, tako da će se ona vremenom sve lakše moći izboriti s infekcijama.

avaz.ba

Back to top button