Turbulentna prošlost: Životna priča Anthonyja Joshue od koje zastaje dah

Anthony Joshua nokautirao je Vladimira Klička i postao novi kralj svjetskog boksa u superteškoj kategoriji.

Do prije nekoliko godina Joshua je bio bliže odlasku u zatvor nego bokserskom tronu i zarađenim milionima. Britanac nigerijskog porijekla ima turbulentnu prošlost, a tek je napunio 27 godina.

Joshua je rođen je 15. oktobra 1989. godine u Watfordu, majka je Nigerijka, otac iz mješovitog braka Nigerijca i Irkinje. Dio djetinjstva proveo je u Nigeriji, a porodica se vratila u Veliku Britaniju zbog njegovog školovanja.

O boksu kao klinac nije razmišljao, bio je zaluđen fudbalom i šahom. Navodno je bio jedan od talentovanijih šahista, ali ljubav nije dugo potrajala. Oprobao se i kao atletičar, na 100 metara u srednjoj školi je trčao 11,6 sekundi.

Posvetio se fudbalu, ali temperament nije mogao obuzdati. Na jednoj utakmici je izgubio kontrolu nakon malo oštrijeg starta protivničkog igrača.

– Uhvatio sam ga za vrat i bacio – prisjetio se tog nemilog događaja svjetski prvak i nastavio:

– Nisam bio svjestan svoje snage. A i on je nezgodno pao.

Uz crveni karton stigla je i tužba za nanošenje teških tjelesnih povreda!

– Na sudu su me proglasili krivim, dobio sam narukvicu za elektronsko praćenje – otkrio je bokser, prenosi Kurir.

Nevolje su se nastavile. Na ulicama Watforda tih je godina bilo svega, tuča, krađa, prijetnji, bježanja od policije i socijalnih radnika.. Budućnost dječaka od 16 godina nije bila svijetla, šanse da se izvuče bile su minimalne.

– Sve je bilo u redu kad sam bio kod kuće s mamom, ona je vrlo stroga, pokušavala je uvesti disciplinu. Ali, čim bih izašao na ulicu počele su nevolje. U Watfordu je jednostavno tako, ljudi provociraju, obračuni započnu zbog sitnica, a policija jedva čeka – pravdao se Joshua.

Početkom 2006. ušao je u svijet boksa. Njegov bratić odveo ga je u lokalni klub i uputio kako da višak energije i nevjerovatnu snagu kanališe kroz boks. Joshua je brzo napredovao, ali od nevolja pobjeći nije mogao.

Tako je zbog učešča u uličnoj tuči 2009. godine završio na 14 dana u zatvoru, a nakon toga se primirio i u potpunosti posvetio boksu. Pomoglo je i to što mu je određen kućni pritvor, nije smio izlaziti od osam sati uveče do šest ujutro, morao se svaki drugi dan javljati policiji. Jedan od uslova da ne završi u zatvoru bio je i da upiše školu i izuči zanat. Izabrao je zidarsku školu i ponovo se u potpunosti posvetio treninzima.

Bio je toliko dobar da je već 2010. izabran u britansku reprezentaciju koja se pripremala za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu. Već su tada treneri vidjeli neograničeni potencijal, sjajnu kombinaciju tjelesne građe, nevjerovatne snage i izdržljivosti za njegove godine.

Kad se činilo da će Joshua bez problema izboriti nastup na Olimpijskim igrama, umiješala se policija. Pred kraj 2010. policajac ga je zaustavio zbog prebrze vožnje, a bez obzira na to što je bio u trenerci britanske reprezentacije, odlučili su pretražiti automobil. Pronašli su marihuanu! Ponovno suđenje, sada bez zatvorske kazne, ali uz godinu dana uslovne kazne i 100 sati društvenog rada. Izbačen je iz reprezentacije.

– Kad sada razmišljam o tome, moram priznati da mi je drago da se to tako dogodilo. To me je probudilo, trglo iz stanja u kojem sam se tada nalazio. Okrenulo me u pozitivnom smjeru – kaže Joshua.

Vraćen je u reprezentaciju Velike Britanije, a od tada je potpuno drugačiji. Posvetio se boksu i zaredali su uspjesi. Prvo je 2011. na EP došao do četvrtfinala, a potom je na SP u Azerbajdžanu osvojio srebro. To mu je dalo dodatni motiv, a vrhunac je doživio na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu osvojivši zlato. Od tog trenutka sve je bilo podređeno njemu, najvećoj nadi ostrvskog boksa poslije Lennox Lewisa!

Put u profesionalce bio mu je širom otvoren, prvu je borbu odradio 2013. godine, “žrtva” je bio Italijan Emanuele Leo. Do danas Joshua ne zna za poraz, u 19 profesionalnih borbi ima isto toliko pobjeda, sve je ostvario tehničkim ili čistim nokautima, nijednom nije slavio na bodove! U 2014. je imao čak šest borbi, jednu manje 2015. Puno je to za profesionalnog bokseraa iako su neki protivnici bili daleko od bilo kakve ozbiljne profesionalne konkurencije. U prvih 14 borbi nijedan protivnik nije dočekao kraj treće runde, a petorica su pala prije isteka prve runde.

U oktobru 2015. Anthony Joshua je postao je otac. Veza sa tadašnjom devojkom, instruktorkom plesa Nicole Osbourne, krunisana je rođenjem sinčića Josepha. Bokser više nije u vezi sa majkom danas 18-mjesečnog sina, ali potrudio se da ih osigura. Kupio im je stan u Londonu i redovno viđa dijete.

Bez obzira na sve, Britanac i dalje živi sa majkom koja radi kao socijalna radnica. Ne dozvoljava joj da gleda njegove mečeve. Želi je poštedjeti stresa.

Za kratko vrijeme prošao je put od dna, bio na rubu robije i stigao na vrh. Klasična priča kao scenario za film.

– Sada sam prvak, ne samo u ringu, nego i izvan njega. Ponašam se onako kako i govorim, ne moram prevrtati stolove i razbacivati stolice da bi nekome pokazao da sam dobar. Sazreo sam, definitivno sam duga osoba, želim to dokazati u ringu – govori novi svjetski prvak.

Kurir

Back to top button