Uspon i pad DF-a u Tuzlanskom kantonu: Partija koja je postala opozicija samoj sebi

Nakon posljednjih općih izbora Demokratska fronta (DF) bila je četvrta partija po broju glasova, a sukladno tome i po broju zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona. Dvije i po godine kasnije na čelu te stranke u najmnogoljudnijem kantonu je povjerenik, koji nije ni bio član DF-a na posljednjim izborima, a pri tome uspostavljeno povjereništvo ne kontrolira niti jednog od četiri zastupnika DF-a u Skupštini TK.

Problema u partiji Željka Komšića je mnogo, a ilustrovati ih, barem donekle, možda može sljedeća križaljka. Sabid Zekan bio je šef Kluba zastupnika DF-a u Kantonalnoj skupštini. Krajem prošle godine postao je nazavisni zastupnik, jer se nije slagao da kompletnu politiku u TK vodi Damir Bećirović, tadašnji član Predsjedništva stranke. Prije tri dana Bećirović je napustio sve stranačke funcije, jer mu se ne sviđa način reorganizacije stranke u TK, odnosno povjerenik Zlatan Begić, koji je na prošlim općim izborima bio kandidat Komunističke partije.

Pasivni član

– Ja sam još uvijek član DF-a, ali sam pasivan član i u Skupštini TK djelujem nazavisno. Povjerenik Zlatan Begić nema suštinsku kontrolu niti nad jednim zastupnikom u Skupštini TK. Kada sada pogledam stvari izgleda da je u DF-u svako svakome smetao, tako da mislim da je u ovoj partiji najviše na vidjelo izašao bh. mentalitet – pojašnjava Sabid Zekan za Faktor.

On dodaje da je Damir Bećirović, kada je stranka ušla u vlast na TK, lično izabrao svih pet ministara.

– Izgleda da je taj naš mentalitet bio nepremostiv za neku ozbiljnu saradnju. Bećirović je tipičan primjer za princip: Ako ja nisam glavni, ništa ne valja. To se sada potvrdilo – zaključuje Sabid Zekan.

Inače, Zekan je drugi član DF-a iz Kantonalne skupštine koji je, de facto, napustio DF. Prvi je bio Demir Beganović, koji je samo godinu nakon izbora potpuno napustio pomenutu stranku i danas u Skupštini TK djeluje kao dio većine, odnosno kao zastupnik blizak SDA.

Uz pomenutog Damira Bećirovića, prije nekoliko dana, sve stranačke funcije napustile su i preostale dvije zastupnice u Skupštini TK Lejla Didik Sarajlić i Nedžada Avdić.

– Mi smo i dalje ostale članice DF-a i zastupat ćemo interese naše stranke. Dakle Klub zastupnika DF-a će nastaviti da djeluje. Poštujemo politiku koja se vodi na višim stranačkim nivoima, ali neke stvari koje se rade na nivou kantona i Tuzle ne podržavamo – objađnjava Nedžada Avdić za Faktor.

Ko kome smeta

Ona dodaje da nije imala nikakvu stranački funciju, ali se solidarizirala sa svojim kolegama koji su napustili stranačke funkcije.

– Zlatanu Begiću svaka čast, ali stvari koje se dešavaju nikako nisu u duhu naše stranke. Bahrija Šarić imao je sramotnu ulogu u posljednjim događanjima na Univerzitetu u Tuzli, a on sada treba da vodi DF u Tuzli – navodi Nedžada Avdić.

Podsjećamo Bahrija Šarić je univerzitetski profesor koji je nedavno zadobio povrede tokom fizičkog sukoba sa profesorom Denijalnom Sprečićem na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Sukobu su prethodile teške uvrede i svađa.

– Sa DF-om nije bilo lako raditi kada su, nakon izbora, bili dio parlamentarne većine. Znalo se desiti da se na nivou klubova dogovorimo da će se podržati određena zakonska rješenja, a onda oni glasaju protiv bez ikakvog objašnjenja – priča Mirza Omerdić, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

DF je u Tuzlanskom kantonu prvo bio pozicija, a potom opozicija, a uzimajući u obzir sve rečeno, u posljednje je vrijeme ova stranka najveća opozicija samoj sebi.

Faktor.ba

Back to top button