Bernard-Henri Levy napadnut na filmskom festivalu u Beogradu

Bernard-Henri Levy napadnut na filmskom festivalu u Beogradu
Francuski filozof Bernard Anri Levi (Bernard-Henri Levy) fizički je napadnut na tribini filmskog festivala Beldocs u Beogradu, a teži incident su spriječili televizijski snimatelji i nekolicina ljudi iz publike. Levi je divljački pogođen komadom torte u lice.

Uz povike “Ubico napusti Beograd” i “Ovaj gad se zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina prije intervencije NATO-a”, troje ljevičara, koji su se predstavili kao pripadnici SKOJ-a, prekinuli su obraćanje Levija u Dvorani Kulturnog centra, poslije projekcije njegovog filma Pešmerga u okviru programa Beldocsa.

“Pozivao je na intervenciju u Jugoslaviji još pre nego što se Jugoslavija raspala”, poručio je mladić koji je nosio transparent. Za sve vrijeme incidenta dva policajca su bila izvan sale, na ulazu u Kulturni centar Beograda.

Na bini iznad mjesta gdje je reditelj Goran Marković imao namjeru razgovarati s Levijem o njegovom filmu, drugi mladić je razvio transparent na kome je na engleskom pisalo “Bernard Levy podržava imperijalistička ubistva”- u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Publika je izvela mladiće iz sale, uz povike: “Ko ste vi da prekidate kulturni događaj usred Beograda”.

Levi je u toku incidenta govorio da je ovo što se događa fašistički čin. Poslije incidenta, vratio se u salu, zahvalio publici što je gledala njegov film i kazao da se Srbija nije promijenila koliko su se nadali njeni prijatelji, javlja Tanjug.

– Demokratija još nije pobijedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živjela Evropa i živjela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi – kazao je Levy.

Pogledajte napad na francuskog filozofa:

(Vijesti.ba)

Back to top button