Crnogorci i Slovenci ispali: Deset zemalja izborilo veliko finale Eurosonga

U velikom finalu 62. izbora za Pjesmu Evrovizije, koje će se održati u subotu u Kijevu, gledat ćemo Moldaviju, Azarbejdžan, Grčku, Švedsku, Portugal, Poljsku, Armeniju, Australiju, Kipar i Belgiju.

Predstavnici Slovenije, Crne Gore, Gruzije, Albanije, Finske, Islanda, Češke i Latvije nisu uspjeli izboriti plasman u finale.

U četvrtak će se još 18 zemalja predstaviti na drugom polufinalnom takmičenju i to sljedećim redoslijedom: Srbija, Austrija, Makedonija, Malta, Rumunija, Holandija, Mađarska, Danska, Irska, San Marino, Hrvatska, Norveška, Švajcarska, Belorusija, Bugarska, Litvanija, Estonija i Izrael.

Velikom finalu zemljama pobjednicima dvije polufinalne večeri pridružit će se predstavnici zemalja “velike petorke” (Njemačka, Španija, Velika Britanija, Italija i Francuska), koje uz domaćina takmičenja Ukrajinu, imaju direktan plasman u finale, koje je na programu u subotu 13. maja.

Bosna i Hercegovina ove godine ne učestvuje na Eurosongu zbog finansijskih poteškoća. Iz istog razloga BiH se nije takmičila za najbolju pjesmu Evrope 2013. i 2014. godine.

 

Izvor: Faktor
Back to top button