Plavšić: Dodik mi se ne javlja, RS je jadna i siromašna

Biljana Plavšić, bivša predsjednica RS-a koju je Haški tribunal osudio na 11 godina za zločine protiv čovječnosti počinjene u BiH, nazvala je nemoralnim zahtjev članova Asocijacije “Stvaraoci RS” da se poslanicima prvog saziva Narodne skupštine RS iz budžeta izdvoji novac za plate u periodu od pet i po godina, koje, kako navode, nikad nisu dobili.

U razgovoru za SrpskaCafe, Plavšić, između ostalog, oštro kritikuje i aktuelnu vlast u RS-u, koja je, prema njenim riječima, najodgovornija za ogromno društveno raslojavanje i podjelu na ekstremno bogate i siromašne. Kaže da nije u kontaktu sa Miloradom Dodikom.

– Volim harmoniju i sklad. Nevjerovatno mi je kada čujem koliki je raspon između najnižih i najviših plaća u Republici Srpskoj. To nikako nije dobro – kaže Plavšić.

Komentarišući zahtjev poslanika iz prvog saziva Narodne skupštine i “Stvaraoca RS” da im se omoguće beneficije sadašnjih narodnih poslanika, Plavšićeva je rekla da je to potpuno nemoralno.

-Čime su to oni zadužili Republiku Srpsku više od njenih boraca, njihovih porodica ili svakog običnog građanina koji je doprinio stvaranju Republike Srpske – kazala je ona.

Na pitanje da li ima bilo kakve kontakte s ljudima koji se nalaze u “Stvaraocima RS”, a sa kojima je sarađivala za vrijeme rata, ona je odgovorila: “Bože sačuvaj“.

-Nemam nikakve kontakte s njima još od vremena kad sam otišla u Hag. Oni se bore za neka svoja prava i interese. Zar možete jednog Božidara Vučurevića da poredite sa borcima koji su se izborili za RS, sa žrtvama tog rata?! Republika Srpska je jadna i siromašna i boli me kad vidim kakav se luksuz tjera – rekla je Plavšićeva.

Naglašava da je potpuno zbunjena kada vidi s jedne strane silne skupocjene automobile za potrebe ljudi na vlasti i stilske namještaje, a s druge brojnu sirotinju i bijedu. Kaže da to zamjera aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj.

Uz konstataciju da je najzaslužnija za politički uspon Milorada Dodika s obzirom da mu je 1998. dala premijerski mandat, iako je njegova stranka tada imala samo dva poslanička mjesta u Narodnoj skupštini RS, na pitanje da li je u kontaktu sa njim, ona je negativno odgovorila.

– Nikad se ne javlja. Tačno je da me je posjetio tri ili četiri puta dok sam bila u zatvoru i zbog toga sam mu neizmjerno zahvalna. Međutim, mislim da sam to i zaslužila. Isto tako, ne odvajam te posjete od posjete nekog Srbina koji je bio tamo u Švedskoj – kazala je Plavšić.

Izvor: BNTV
Back to top button