Snimak tuče učenica potresa Srbiju: Djevojčica pretučena zbog prepiske na Facebooku

Video snimak vršnjačkog nasilja na kojem se vidi kako jedna djevojčica tuče drugu obišao je društvene mreže, i od ponedjeljka kada se incident dogodio ne prestaje da potresa Srbiju.

FOTO: SCREENSHOT

FOTO: SCREENSHOT

Incident se dogodio na ulazu jedne zgrade, a majka jedne od djevojčica kaže da se one nisu poznavale. Smederevska policija provodi istragu, poslije koje će uslijediti i krivična prijava, piše “RTS”.

Povod za tuču, prema pisanju RTS-a, bila je prepiska na Facebooku, a sve je počelo sredinom prošle sedmice, kada je napadnuta djevojčica komentirala video snimak druge djevojčice. Njih dvije idu u različite škole, jedna u sedmi, a druga u osmi razred.

– U ponedjeljak navečer moje dijete je imalo nastavu do 19.15, ona ju je pričekala, upoznale su se, Nađa joj se izvinila jedanput, pa je to ponovila, e onda je ona nju napala i tukla je krvnički, strašno – objašnjava majka napadnute djevojčice.

Majka djevojčice koja je napala drugu djevojčicu, ističe da je njeno dijete pak napadnuto ispred kuće prije četiri dana.

– Došle su njih šest-sedam djevojčica, zadobila je hematome po glavi, bila je u Urgentnom centru, a tu se ubacila i ta djevojčica Nađa, koja je povrijeđena i vrijeđala moje dijete i moje dijete je uzvratilo – napominje majka. Napadnuta djevojčica je zadobila povredu slezine, oka i ramena, inače je primjerena učenica dobrog vladanja, tvrde u Osnovnoj školi “Jovan Cvijić”, a druga djevojčica aktivno trenira karate.

Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” Veselin Stojković kaže da napadnuta djevojčica nije u školi pravila probleme.

– Nije pravila probleme zbog tuča i slično, više smo imali s njom problema zbog zloupotrebe mobilnog telefona. Ona je snimala neke učenice pa čak i profesore i to kasnije prosljeđivala preko Facebooka. Zbog toga je kažnjena svim onim mjerama koje su nam dozvoljene – kaže Stojković.

Zbog zloupotrebe društvenih mreža, u smederevskim školama je u posljednje dvije godine, broj cyber nasilja povećan, ali ono što dodatno zabrinjava je da u ovakvim situacijama često ima više promatrača nego sudionika u tuči, piše RTS.

– Djeca jedna druge povrijeđuju i pritom to snimaju mobilnim telefonom i kad to puste na društvene mreže oni stvaraju nesagledivu štetu svojim vršnjacima – objašnjava socijalni radnik i predsjednica stručnog tima za zaštitu djece od zlostavljanja i zanemarivanja Vesna Emeršić.

Nadležni kažu da je medijacija u kojoj sudjeluju i roditelji i djeca najbolji način da se nađe rješenje u takvim situacijama.

faktor.ba

Back to top button