U Drinu spuštene 603 ruže za nasilno ugašene živote Bratunčana

Na graničnom prijelazu sa Srbijom, sa mosta koji povezuje Bratunac i Ljuboviju, u rijeku Drinu danas su spuštene 603 ruže, koje simboliziraju Bošnjake, koji su kao civili ubijeni 1992. godine u Bratuncu.

Preživjele žrtve rata, bratunačka i srebrenička udruženja, te mnogobrojni građani na taj način odali su počast nasilno ugašenim životima uz poruku da se zvjerstva koja se su dešavala nedužnim ljudima u ovom podrinjsku gradiću više nikada i nikome ne ponove.

Tuzlarije

Bratunčani koji su preživjeli stradanja i koji su izgubili svoje najmilije, dobro se sjećaju bratunačkog krvavog maja. Kažu da je njihova bol i danas ista, jer brojni među njima još nisu pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Tijela mnogih žrtava iz Podrinja su bačena u rijeku Drinu, a većina njih nikada neće biti pronađena.

– Mi koji smo preživjeli imamo obavezu da ukažemo generacijama koje dolaze šta se to dešavalo u Bratuncu za vrijeme agresije. Drina je nesumljivo najveća masovna grobnica na Balkanu, gdje su nasilnim putem okončani mnogi životi Bošnjaka u Podrinju i mi to nikada nećemo zaboraviti. Ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini ponove u budućnosti – poručili su okupljeni Bratunčani.

Nakon posjete lokalitetu Ljubovijskog mosta, preživjeli su pješke otišli do spomen-obilježja u mjestu Redžići, gdje su odali počast žrtvama i položili cvijeće na ploči kojom je obilježena masovna graobnica. Nakon posjete spomen-obilježju, upriličen je i prigodan vjerski program posvećen žrtvama.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Obilježavanju zločina u Bratuncu je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta.

Od 3. maja traje obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Bratuncu, a centralni događaj je kolektivna dženaza žrtvama 12. maja na mezarju Veljaci.

S.P.

(tuzlarije.net)

Back to top button