Bratunac: Klanjana dženaza žrtvama genocida, ukopana i beba koja je imala dva dana kada je ubijena

Kolektivna dženaza žrtvama genocida u Bratuncu, 11. po redu, klanjana je danas u Memorijalnom kompleksu Veljaci u prisustvu više od 2.000 osoba.

 

Komemoracija žrtvama genocida počela je defileom jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a potom je uslijedilo polaganje cvijeća. Predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, mnogobrojnih udruženja žrtava, međunarodne zajednice i drugih organizacija, odali su počast bratunačkim žrtvama.

U mezare na Veljacima spušteni su tabuti ukupno sedam žrtava iz ovog kraja, dok su jednoj žrtvi, koja je ranije ukopana po oznakom NN, danas postavljeni bašluci.

Najmlađa žrtva koje je ukopana je Emir Suljić, podrinjska beba, koja je imala dva dana kada je izgubila život, 9. marta 1993. godine, prilikom pada Konjević-Polja. Najmlađu žrtvu su ispratili roditelji Raza i Džemail Suljić.

Sadeta Mehmedović je ispratila brata Šabana, koji je ubijen u 38. godini. On je u maju 1992. godine zarobljen i odveden u policijsku stanicu, gdje je vezan lancima i pretučen.

– Ubijen je preko puta moje kuće, ispred džamije u Voljavici. Tu su stali. Bilo je to bijelo auto, mislim da je bila ‘zastava’. Oni su istrčali iz auta i potrčali prema jednom dvorištu i tu su jurili njega i još jednog čovjeka. Oni su se probali sakriti iza kuće, međutim, opkolili su ih i ubili – ispričala je Mehmedović.

Među žrtvama koje su ukopane na Veljacima je i tijelo Rešada Salihovića, iz naselja Sase. Imao je 27 godina kada je ubijen. Njega su ispratili brat i sestra.

– Izveli su ga iz autobusa u Zvorniku i od tada mu se gubi svaki trag. Vraćao se sa posla iz Novog Sada. Tada su izveli njih ukupno 17. Sve smo pokušavali da saznamo gdje je. Pronađen je u masovnoj grobnici kod Zvornika – kazala je njegova sestra, dodajući da je njihova familija skoro kompletna nestala.

Osim Emira, Rešada i Šabana, ukopani su i Ramo Hasanović, Šahbaz Sinanović, Mirsad Memić, i Samir Ibišević.

Dženaza je klanjana i osmoj žrtvi, Zaimu Husejnoviću, koji je ranije ukopan pod oznakom NN, a koji je u međuvremenu identifikovan, piše BMG.

 

Back to top button