Lijek koji svi kupujemo bez recepta drastično povećava rizik od srčanog udara!

Ibuprofen, lijek koji je i kod nas vrlo raširen kao nesteroidni protuupalni analgetik, drastično povećava rizik od srčanog udara i to unutar prvih sedam dana redovnog korištenja

Tim međunarodnih naučnika radio je na istraživanju koje je pokazalo kako je ukupni rizik od srčanog udara u dužem razdoblju i dalje nizak, ali kako je najizgledniji u prvom mjesecu, čak i prvoj sedmici redovnog uzimanja ovog lijeka.

Istraživanje je objavljeno u časopisu British Medical Journal, a napravljeno je na osnovu 450.000 osoba od kojih je 61.460 osoba pretrpjelo infarkt.

U sklopu istraživanja proučavano je pet analgetika, a pokazalo se kako oni, u zavisnosti o kojem se radi, povećavaju rizik od srčanog udara za između 24 i 58 posto.

Iapk, bitno je reći kako je i najmanje povećanje rizika od infarkta vrlo važno u kontekstu javnog zdravlja budući da su, posebno ibuprofeni, vrlo često korišteni. Iako se ovaj lijek može dobiti u apotekama bez recepta, ipak bi se u slučaju dužeg korištenja trebalo posavjetovati s lijekarom.

Avaz.ba

Back to top button