Zaključci sa sjednice Predsjedništva SDA

U Sarajevu se danas održala sjednica Predsjedništva SDA.

Kako je novinarima na konferenciji za medije saopćio potpredsjednik ove stranke Šefik Džaferović, Predsjeništvo je donijelo sljedeće zaključke.

“Predsjedništvo SDA smatra da je veoma važno da Bosna i Hercegovina što prije usvoji set zakona o akcizama iz razloga o kojima smo mnogo puta govorili. Izražavamo žaljenje što smo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine prevagnuli politikanstvo i borba za jeftine političke poene nad interesom države Bosne i Hercegovine i njenim ekonomskim razvojem. Očekujemo da svi oni nadležni po ovom pitanju poduzmu korake kako bi set zakona o akcizama u BiH konačno bio usvojen”.

“Predsjedništvo SDA smatra neprihvatljivim prijedlog izmjena izbornog zakona predloženog od strane delegata hrvatskog izbornog kluba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prijedlog ne poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava, ne uklanja već dodatno produbljuje diskriminaciju, suprotan je Ustavu Federacije BiH i ozakonjuje trajnu dominaciju HDZ-a u gradu Mostaru.

“Predsjedništvo SDA smatra da se mora implementirati odluka u predmetu “Sejdić-Finci” i druge odluke Evropskog suda za ljudska prava, što podrazumijeva promjenu Ustava BiH i brisanje etničkih odrednica kod izbora članova Predsjednišva BiH, da se mora izvršiti popuna Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH pripadnicima iz reda ostalih, da se kod federalnog Doma naroda mora poštovati Ustav Federacije BiH i omogućiti izbor najmanje jednog pripadnika konstitutivnog naroda iz svakog kantona, ako je takav izabran. Također se moraju izvršiti izmjene Ustava FBiH i omogućiti popuna kluba srpskog naroda do popisanog broja. U pogledu grada Mostara jedino je prihvatljivo ono rješenje koje je predložio klub SDA zajedno sa SBB-om prije izbora 2016. godine.

“Predsjedništvo SDA zahtijeva od svih instituacija u BiH koje imaju po ovom pitanju nadležnosti da se bez odlaganja riješi pitanje održivog sistema Javnog RTV servisa. Smatramo da je model naplate RTV takse putem računa za električnu energiju najefikasniji. Zadužen je klub poslanika SDA u državnom Parlamentu da u parlamentarnu proceduru na tom tragu uputi izmjene i dopune zakona po hitnom postupku. Pozivamo Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH da zajedno sa Vladom Republike Srpske i odborom RTV sistema poduzmu sve korake kako bi ovaj model zaživio”, kazao je Džaferović.

Autor: Avaz.ba

Back to top button