STIGLO UPOZORENJE IZ RUSIJE: U junu počinje realizacija paklenog plana “Velike Albanije”

Ruski portal ističe da predizborna istraživanja predviđaju pobedu ekstremnog nacionalističkog pokreta “Samoopredeljenje”, koji se otvoreno zalaže za održavanje referenduma o ujedninjenju Kosova i Albanije

Ugledni ruski internet portal Izvestija.ru upozorava da će nakon vanredni izbora 11.juna na vlast u Prištini doći ekstremni nacionalisti koji će započeti proces stvaranja ”Velike Albanije” kao i da će jednu od najvažnijih funkcija u novoj vladi dobiti ratni zločinac Ramuš Haradinaj. Ruski portal ističe da predizborna istraživanja predviđaju pobedu ekstremnog nacionalističkog pokreta “Samoopredeljenje”, koji se otvoreno zalaže za održavanje referenduma o ujedninjenju Kosova i Albanije.

Kako analitičari predviđaju, navodi Izvestija, značajnu funkciju u novoj vladi može dobiti i ratni zločinac i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Izvestija navodi da su pretnje projektom “Velika Albanije” bile jedna od glavnih tema razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina sa njegovim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem 15. maja u Pekingu.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Ruski portal objašnjava da je stranka “Samoopredeljenje” jedan od glavnih favorita za pobedu na prevremenim izborima na Kosovu, uz opasku da politički program te partije sadrži direktan poziv na ujedinjenje Kosova sa Albanijom i referendum o tom pitanju.

Ako su predizborne prognoze tačne, naša stranka će pobediti na izborima i odlučivaće o tome ko će biti novi premijer. Naš glavni kandidat je bivši predsednik pokreta Albin Kurti – rekao je za Izvestiju, šef pres službe Samoopredeljenja.

Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

Foto: Profimedia/ Zuma Press – News

Stručnjaci veruju, piše Izvestija, da će nakon izbora vlast u Prištini formirati radikalni nacionalisti čiju politiku stvaranja “Velike Albanije” podržava Zapad, koji ima za cilj slabljenje pozicije zemalja u regionu koje žele da vode nezavisnu spoljnu politiku. Tu se pre svega misli na Srbiju koja odbija da uđe u NATO i koja tesno sarađuje sa Rusijom u političkoj, ekonomskoj i vojnoj sferi.

Ruski portal navodi da je jedan od kandidata u novoj kosovskoj vladi Ramuš Haradinaj, koga je sud u francuskom gradu Kolmar, aprila ove godine, pustio na slobodu, odbacujući zahtev Srbije za njegovo izručenje zbog ratnih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Pad vlade Ise Mustafe može se objasniti na samo jedan način, a to je američki pritisak na kosovske Albance da ubrzaju realizaciju projekta “Velika Albanija”. Mogući povratak ratnog zločinca Ramuša Haradinaja u politiku, znači agresivnije planove kosovskih Albanaca u odnosu na Srbiju i Makedoniju – kaže u intervjuu za “Izvestiju” direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski.

Srpski politički analitičar i šef srpske dijaspore u regionu Dragan Stanojević takođe vidi vezu između oslobađanje Ramuša Haradinaja i prevremenih izbora na Kosovu.

Haradinaj je ratni zločinac i kriminalac, kao i poznati zagovornik ideje “Velike Albanije”. Postavljanje takvih ljudi na vodeće pozicije u kosovskoj vlasti je najava početka sukoba. Uostalom, šef albanske zajednice u Preševskoj dolini već je najavio da će se ove oblasti pripojiti Kosovu – istakao je Stanojević.

Foto: geopoliticsrst.blogspot.rs

Foto: geopoliticsrst.blogspot.rs

Važno je napomenuti, piše ovaj ruski portal, da političku krizu na Kosovu prati opšte jačanje nacionalističkih osećanja albanskog stanovništva.

U intervjuu za “Izvestiju” istraživač Instituta za slovenske studije Pjotr Iskenderov ističe da su se početkom januara u Tirani okupili lideri albanskih partija iz celog Balkana i usvojili “Tiransku platformu” koja se bavi pravima Albanaca u Makedoniji i drugim balkanskim zemljama.

Izvestija zaključuje da će realizacija projekta “Velike Albanije” dovesti do rasta nacionalističkih osećanja na Balkanu, što će biti početak “nove jugoslovenske krize”:

– Zapad, podržavajući Tiranu, Prištinu i albansku manjinu u zemljama u regionu, što bi za posledicu moglo da ima početak nove runde konfrontacija koje bi mogle da se pretvore u oružani sukob.


izvestia.ru

Back to top button