8 NEPROCENJIVIH stvari koje svaki otac MORA da nauči svog sina

Mnogi misle da majke imaju presudnu ulogu kada je odgajanje dece. Ipak, postoje stvari, koje mnogo bolje rade očevi

Otac i sin na plaži
Foto: Profimedia/Fancy

Odnos oca i sina posebno je važan u odrastanju dece. Dečak koji voli svog oca želi da jednog dana bude kao on, poistovećuje se s njim i od njega preuzima muške osobine i ponašanje.

Kada je otac odsutan ili premalo prisutan, ovaj proces je poremećen. U takvim slučajevima dečaci su previše izloženi ženskim uzorima što za posledicu ima isfeminiziranost.

Muška deca su od malena, od obdaništa, preko škole i kasnije do fakulteta, osuđena na to da im uzori i nadređene osobe budu žene. U 90 odsto slučajeva vaspitačice, učiteljice i profesorke su nežnog pola. Zbog toga je uloga oca nezamenljiva.

Ovo su osam stvari, koje bi svaki otac trebalo da nauči svog sina.

1. Objasnite im kako da se ponašaju kad pobeđuju i gube

Posle drugova, očevi su drugi najbolje društvo kada su igre i takmičenja u pitanju. Dete će kroz ove igre osetiti ukus pobede i shvatiti koliko truda je potrebno da se postigne. Ovakve igre će biti odlična prilika za oca  da njegovom sinu objasni da su porazi sastavni deo sporta i života. Ovde je uloga oca važa da nasledniku objasni da nema ništa sramotno u nesupehu. Posle pada, potrebno je da ustanete i nastavljate dalje.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

2. Naučite ih da poštuju žene

Ovde može i majka da objasniti detetu kako da se odnose prema ženama, ali mnogo bolje će to uraditi otac. Sin to najbolje može videti na primeru oca i kako se on ophodi prema njegovoj majici. Važno je da ove stvari dete nauči od oca, a ne od prijtelja ili na Internetu. Uzmite svog sina, idite zajedno u prodavnicu i učtivo razgovarajte na kasi, tako da dete stekne problem u komunikaciji sa nepoznatim ženama.

3. Vodite muške razgovore o ljubavi

Ova stavka je nastavak prethodne. Kada dođe vreme za to neka vaš sin nauči o ljubavi u razgovoru muškaraca u četiri oka. Ako njegov otac govori o svojoj prvoj ljubavi i prvim sastancima to će biti veliki poklon za tinejdžera. Posebno je važno da zna da ne treba da žuri i čeka pravu devojku.

Foto: vasi.net

Foto: vasi.net

4. Naučite ga da se brani

Otac je jedini koji može dobro da nauči svog sina da bude jak i čvrst, da se bori za sebe i ono što je ispravno. On može da ga nauči kada treba da podigne ton, a kada je bolje da ne obraća pažnju na provokacije i mirno ode. On treba da objasni svom sinu i pokažu svojim primerom da dobrota nije slabost.

5. Pomozite mu da razvije sopstvenu filozofiju i način gledanja na svet

Ovde očevi ne bi trebalo da urede ništa posebno. Samo budite tu s vremena na vreme i razgovara sa njim. Dete mora da shvati da mama nije jedina sa svojim zahtevima i očekivanjima, već da postoji još jedna osoba sa drugačijim pristupom.

Naravno, kada je reč o vaspitanju, roditelji bi trebalo da budu na istoj strani, ali  što se tiče pogleda na svet, njihova filozofija može biti veoma različiti. I to je potpuno normalno. Uz pomoć oca, dete će videti da postoji nekoliko gledišta na iste pojave i naučiti da analizira i formira svoj pogled na stvari.

Foto: vasi.net

Foto: vasi.net

6. Obogatite njegovo iskustvo novim senzacijiama

Sve počinje kada je dete beba. Dokazano je da šest meseci stara beba može osetiti razliku na koji način ljubav manifestuju žene i muškaraci. Majke će milovati, tepati i maziti, a očevi vole aktivne igre kao što su bacanje ili okretanje. Dete na ovaj način dobija obilje vizuelnih, zvukovnih i taktilnih osećaja, iako mame na ovu aktivnost obično gledaj sa strepnjom.

7. Naučite ih muškim trikovima

Postoje stvari koje rade muškarci a ženama izgledaju kao magija – paljenje vatre, zakucavanje eksera ili popravljanje auta. Čak i ako je vaše dete urbano, neke od ovih veština kad-tad će mu tarebati, pa makar samo morao da zapali vatru za roštilj.

8. Pomozite im da savlada svakodneve radnje

Ovde se radi o vezivanju kravate, brijanju i peglanju košulje. Iako se sada sve može naći na Internetu, mnogo bolje će biti ako ovo sazna od svog oca. Verovali ili ne, . Dobro, ne baš da postane kuvar, ali svakako da ne umre od gladi.

 

(Telegraf.rs)

Back to top button