Do tada ostaje u pritvoru: Presuda Mladiću do kraja novembra

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijet će do kraja novembra ove godine prvostepenu presudu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progone muslimana i Hrvata širom BiH i druga djela.

Ratko Mladić ima adekvatan medicinski tretman u Hagu  FOTO: ARHIV

Ratko Mladić ima adekvatan medicinski tretman u Hagu FOTO: ARHIV

U saopćenju Haškog tribunala se navodi da do tada Mladić neće biti pušten na privremenu slobodu.

Sudsko vijeće je prošle sedmice donijelo odluku kojom je odbilo da Mladića pusti na privremenu slobodu radi liječenja u Rusiji jer, kako se navodi, ne postoje garancije da će se vratiti u Hag.

U saopćenju se navodi da je Sudsko vijeće u ranijoj odluci navelo da se Mladić nije dobrovoljno predao već da je izbjegavao hapšenje 16 godina. U Haškom tribunalu smatraju da Mladić ima adekvatan tretman u pritvorskoj jedinici i da se o njemu brinu medicinski radnici u skladu sa međunarodnim standardima.

Sudsko vijeće je u odluci naglasilo da se medicinski izvještaji na koje se oslanja odbrana zasnivaju na nalazima stručnjaka koji ga nisu lično pregledali ili su ga pregledali 2015. godine.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine. On je krajem maja 2011. godine, nakon skoro 16 godina skrivanja i bjekstva, uhapšen u Srbiji i izručen Tribunalu. Tokom suđenja, optužba i odbrana saslušale su oko 300 svjedoka, a u sudske spise uveden je i veliki broj pisanih svjedočenja.

Tužilaštvo tereti Mladića za genocid u Srebrenici, progone muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovnika Sarajeva za vrijeme opsade granatiranjem i snajperskom vatrom, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, sve u periodu od 1992. do 1995. godine.

 

faktor.ba

Back to top button