Klanjana dženaza Hamdiji Mustafiću, najbližem saradniku generala Izeta Nanića

Hiljade Krajišnika, ratnih saboraca, nekadašnjih pripadnika Armije RBiH, prijatelja i članova porodice klanjalo je danas dženazu brigadiru Hamdiji Mustafiću, bivšem zamjeniku komandanta 505. viteške bužimske brigade i najbližem saradniku generala Izeta Nanića.

Dženazu predvodio brat rahmetli Hamdije Mustafića

Dženazu namaz na porodičnom mezarju u Brigovima u Bužimu predvodio je Izan Mustafić, Hamdijin brat.

O rahmetli Mustafiću govorio je Atif Dudaković, general i ratni komandant 5. korpusa Armije RBiH, naglasivši da je Hamdija bio hrabar, požrtvovan, skroman i pošten čovjek.

Hamdija Mustafić preminuo je u utorak u svom domu u Bužimu u 58. godini.

Rođen je 8. augusta 1959. godine u Bužimu. Osnovnu školu završio je 1974. godine u rodnom gradu, srednju u Bosanskoj Krupi 1979. godine, a fakultet na Univerzitetu u Bihaću. 0d 1988. do 1992. bio je rukovodilac zrakoplovnih sredstava u sklopu JNA.

Početkom aprila 1992. pristupio je Štabu teritorijalne odbrane Bužim, a 1994. izabran je na poziciju zamjenika komandanta 505. bužimske viteške brigade. U januaru 1995. godine je prešao u komandu Petog korpusa Armije RBiH. U toku rata ranjen dva puta.

Za ratni doprinos i zasluge odlikovan je ratnim priznanjem Srebreni štit te ga je pet puta pohvalio komandant Armije RBiH i komandant Petog korpusa.

Telegram saučešća porodici Mustafić uputio je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je naglasio da će Hamdija Mustafić biti upamćen kao čvrst i odlučan ratnik koji je u najtežim vremenima bio prvak bužimskih “Gazija”, ali i kao čovjek koji je u miru ugradio svoje nesebično znanje i iskustvo u razvoj Oružanih snaga BiH.

faktor.ba

Back to top button