Naučnici na korak od stvaranja neograničenih zaliha krvi

Naučnici na korak od stvaranja neograničenih zaliha krvi

Nakon 20 godina bezuspješnih pokušaja, grupa američkih naučnika uspjela je da od mješavine matičnih ćelija u tijelu pacova stvori matične krvne ćelije.
Ovo otkriće moglo bi da omogući stvaranje novih tretmana za pacijente koji boluju od genetičkih poremećaja krvi, objasnio je doktor Rjohiči Sugimura iz Bostonske dječije bolnice.

– Mogli bismo da uzmemo krv od pacijenata i manipulacijom ljudskog genoma proizvedemo zdrave, funkcionalne krvne ćelije – rekao je.

Naučnik je dodao da bi novi pronalazak mogao da dovede i do stvaranja neograničenih zaliha matičnih krvnih ćelija i krvi preuzimanjem ćelija od univerzalnih donora.

To bi naročito bilo pogodno za pacijente kojima je potrebna transfuzija krvi.

Druga grupa naučnika s Kornel univerziteta uspjela je da pretvori zrele ćelije laboratorijskih miševa u mišje matične krvne ćelije.

A kada su te ćelije ubrizgane u krvotok miševa, čiji je imunološki sistem inhibiran, dobivene su imunološke krvne ćelije – nešto nalik leukocitima kod ljudi.

Ukoliko ovaj sistem bude mogao da se primjeni na čovjeku, mogao bi da dovede do nastanka velikog broja zdravstvenih tretmana za brojne imunološke poremećaje.

Jedan od velikih problema koji trenutno postoji je potencijalno pretvaranje matičnih ćelija u kancerogene. Obje studije objavljene su u naučnom magazinu “Nature”.

avaz.ba

Back to top button