ZAVIDOVIĆI: PRVA ŽRTVA NA DANAŠNJI DAN 1992. – MUSTAFIĆ JUSUF

ZAVIDOVIĆI: PRVA ŽRTVA NA DANAŠNJI DAN 1992. GODINE – MUSTAFIĆ JUSUF UBIJEN KUKAVIČKI IZ ZASJEDE!

Na dan 15. septembra 1995. godine nakon tri i po godine, za opštinu Zavidoviće prestaje agresija i rat. Taj dan kao posljednji dan agresije za ovu opštinu okončan je potpunim oslobađenjem opštine Zavidovići, oslobađanjem zadnjeg mjesta Blizne! 

Prva žrtva kukavičke zasjede na današnji dan 18. maja 1992. godine bio je rahmetli Mustafić Jusuf iz sela Kljenik (Hajderovići) kojeg su četnici ubili kukavički iz zasjede na Podsijelovu gdje je Mustafić čuvao stražu. Ovo mjesto se nalazi na čuvenoj koti, “K-715”.

Tog 18. maja 1992 god. u 00-01 sati započeo je srpski napad na brdu kod sela Hajderovića gdje ju srpski zločinci izvršili direktan napad na stražarske položaje Bošnjaka iz ovog sela jer je bilo očekivano da će se napad desiti. Srpski zločinci napali su Čevaljuše, Riječana i Božića sela ispod Ozrena.

Rahmetli Mustafić Jusuf, ubijen je tačno sat kasnije u 1:00 Sat iza ponoći. Rođen je 09. septembra 1957. godine u Zavidovićima, nije bio oženjen a Teritorijalnoj Odbrani pristupio je 15. aprila 1992. godine. Rahmetli Jusuf ukopan je mjesnom mezarju u Hajderovićima ali još uvijek nijedna ulica u Zavidovićima nažalost nenosi njegovo ime. Brat Jusufa, rahmetli Mehmed Mustafić svoj život u odbrani države položio je na sarajevskom ratištu.

U Zavidovićima tokom agresije na RBiH radila je ratna bolnica u kojoj su svoj maksimalan napor u spašavanju ljudskih života uložili heroji u bijelom.

U odbrani RBiH i opštine Zavidovići neposredno je učestvovalo 9.335 njenih građana, među kojima je bilo 229 žena od kojih je sedam položilo svoj život za odbranu ove opštine ali i cjelokupne Domovine Republike Bosne i Hercegovine. Za odbranu Zavidovića svoj život časno i hrabro je položilo 1.115 građana.

Da se nikada ne zaboravi Mustafić Jusuf ali ni hrabra i herojska odbrana cjelokupne opštine Zavidovići.

Svim braniocima koji su branili i odbranili ovu opštinu i onima koji su položili svoj život u odbrani, neka je vječni rahmet i hvala. 

AntiDayton pokret 

Back to top button