Izborni zakon HDZ BiH konačni je čin podjele FBiH i Mostara

Izborni zakon HDZ BiH konačni je čin podjele FBiH i Mostara
Poslanik SDP-a BiH u Federalnom parlamentu i novoizabrani predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo Damir Mašić govorio je u Dnevniku TV1, između ostalog, o zahtjevu za smjenu Federalne vlade, politici SDP-a i opozicije, te optužbama da djeluju na samo 25 posto teritorije, ali i podjeli Federacije na dva dijela.

SDP-ovom i DF-ovom zahtjevu za smjenu Vlade FBiH pridružili su se i poslanici HDZ-a 1990. Mašić tvrdi da je razloga za opoziv mnogo.

“Prošlo je više od dvije godine otkako Federacijom BiH upravlja Vlada premijera Fadila Novalića. Nemamo nijednog infrastrukturnog projekta, nije izgrađen nijedan metar autoceste, famozni ključni reformski zakoni Vlade, poput Zakona o radu i Zakona o državnoj upravi, završili su na Ustavnom sudu i ova institucija ih je osporila i proglasila neustavnim. Izvještaj o radu Vlade za 2016. godinu nije podržan u Parlamentu FBiH, kao ni Izvještaj o izvršenju budžeta za 2016. godinu. U svim normalnim državama, to je više nego dovoljan razlog da Vlada samo podnese ostavku i povuče se. Međuti, to njima ne pada na pamet, pa nismo imali drugi način nego da mi pokrenemo tu proceduru i damo šansu i Predstavničkom domu da još jednom otvori raspravu o stanju FBiH i (ne)radu Vlade”, pojasnio je Mašić.

On je napomenuo da su i pojedini poslanici pozicije nezadovoljni radom Vlade, ministrima i premijerom.

“I njima da damo šansu da svoje nezadovoljstvo demonstriraju na sjednici. Nisam siguran da li će to tako jednostavno biti odbačeno, ali u konačnici građani zaslužuju da se otvori priča o svemu tome”, mišljenja je ovaj SDP-ov poslanik.

Posljednja sjednica Parlamenta FBiH, dodao je, pokazala je da konkretnog rada Vlade nema, te da Vlada ne vlada niti funkcioniše u potpunosti.

Osvrnuo se i na aktuelno pitanje povećanja akciza na gorivo, ustvrdivši da sadašnja vlast nije u stanju da iskoristi sredstva koja su zatekli i koja su im još na raspolaganju za izgradnju pripremljenih, postojećih dionica na Koridoru 5C.

Imajući u vidu činjenicu da SDP ne podržava povećanje akciza na gorivo, Mašić je upitan da prokomentariše činjenicu da je prethodna Vlada FBiH, predvođena ovom političkom strankom, 2014. godine uputila inicijativu Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) da se povećaju akcize na gorivo za 10 feninga.

“Mi smo tražili povećanje akciza u vrijeme kada je bilo izgrađeno 60 km autoceste u tri godine aktuelnog mandata, te u vrijeme kada je bio potreban novi zamah i investicioni ciklus kako bi se nastavila gradnja autoceste. Takođe, zahtjev nije bio povećanje akcize za 15 feninga, nego za 10 feninga. Osim toga, tadašnja Vlada imala je potpuni kredibilitet da traži tako nešto jer je pokazala da zna, da može i da hoće kada je u pitanju cestovna infrastruktura i gradnja velikih projekata”, obrazložio je Mašić.

masic-dnevnik-cms

Osvrnuo se i na odnose između SDA i HDZ-a BiH, poručivši da sve što je HDZ BiH povukao kao vitalni nacionalni interes, ne u parlamentu, nego u odnosima sa SDA, bilo je zaustavljeno, poput zakona o igrama na sreću, te zakona o šumama.

On je naglasio da je prethodna Vlada FBiH u određenoj mjeri uspjela da uspostavi kontrolu od strane države nad javnim preduzećima južno od Ivana i preduzećima koji su u većinskom vlasništvu FBiH.

“Uspostavljene su multietnične upravljačke strukture. No, prva stvar koju je uradila Vlada premijera Novalića bilo je da ‘očisti’ kompletne te upravljačke strukture i prepuštene su direktno na upravljanje HDZ-u BiH. Sve što je sjeverno do Ivana prepušteno je prvenstveno SDA-u”, konstatovao je Mašić.

Nakon toga, podsjetio je, krenule su teze o megakantonima, o Mostaru kao glavnom gradu FBiH i u konačnici priča o teritorijalnoj jedinici.

“Ta politika je već do sada prouzrokovala podjelu Mostara i podjelu svega onoga što se moglo podijeliti. Mi ćemo učiniti sve da se to ne desi i zvanično, ali sve ide u prilog tome”, upozorio je on.

Posebno je istakao da HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji podrazumijeva virtualne izborne jedinice, predstavlja završnicu cjelokupne podjele.

“Stvaraju se preduslovi da se jednog dana neko probudi i kaž: “Dečki, mi više nismo sa vama. Imamo finansije, teritoriju i institucije. Žao nam je’. Stoga je jako opasna priča oko Izbornog zakona, oko virtualnih izbornih jedinica, oko megakantona. Iza svih tih priča ne stoje dobre namjere prema BiH i svim građanima”, smatra Mašić.

Ovakva nastojanja, dodao je, ne samo da će objedinjiti ljevicu, nego i sve one koji su progresivni u BiH.

“Mislim da smo vrlo blizu tog scenarija, ukoliko se nastave forsirati ovakve stvari koje zaista, suštinski i formalno, u konačnici dijele BiH.”, poručio je on.

U Dnevniku TV1 Mašić je govorio i o stanju u SDP-u BiH, ističući da se ulažu napori da se unaprijedi položaj, status i političko djelovanje ove partije na cijeloj teritoriji BiH.

Strateško opredjeljenje, osim jačanja SDP-a generalno, je i osnaživanje ove stranke na području zapadne Hercegovine i RS.


(Vijesti.ba)

Back to top button