Ko želi ubiti ministra Dragana Mektića

Podatke iz OSA sam dobio prije desetak dana i nisam htio s tim izlaziti u javnost. Pokušaj atentata me neće zastrašiti, naprotiv, kaže za naš list državni ministar sigurnosti

Ministar sigurnosti naše zemlje Dragan Mektić potvrdio je jučer za Oslobođenje kako je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA/OBA) uputila depešu svim policijskim agencijama u kojoj je navedeno da se priprema atentat na njega.

Indicija ima

Prema saznanjima obavještajaca, kriminalne grupacije sa područja BiH i zemalja iz okruženja pripremaju ubistvo ministra.
– Priča nije bezazlena. Naprotiv, ozbiljna je, ustvrdio je za Žurnal jedan od čelnih ljudi policijsko-obavještajnih agencija u BiH, koji je pročitao depešu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, a u kojoj je navedeno da se priprema atentat na Mektića.
Sam ministar nam kaže kako je sa ovim informacijama iz OSA upoznat već desetak dana.
– Nisam htio da s tim izlazim u javnost, držao sam te podatke kod sebe. Međutim, to je jučer poslato svim bezbjednosnim agencijama u državi i vjerovatno se na taj način za njih i saznalo, govori Mektić, dodajući kako samo može reći da ima povjerenje u naše policijske agencije.
– Vjerujem da će istražiti i rasvijetliti kako je do toga došlo, odakle to dolazi, a sve mogu povezati sa poslom koji radim i načinom na koji ga obavljam, napominje ministar Mektić.
Podatke je OSA proslijedila na adrese Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), MUP-a RS-a, te Federalne uprave policije. Čelnici tih agencija već su poduzeli određene mjere koje bi trebale rezultirati podizanjem stepena zaštite ministra Mektića.
U aktu OSA je navedeno da ta agencija posjeduje pouzdane informacije, zasnovane na najmanje tri izvora, da kriminalne grupacije sa područja BiH i zemalja iz okruženja pripremaju ubistvo ministra sigurnosti, da je OSA dokumentovala da se u podzemlju već traži osoba koja bi pripremila i izvršila atentat – iz čega je jasno da su nalogodavci već riješeni da svoju odluku provedu u djelo – no, u depeši nije navedeno da li su kriminalci koji pripremaju atentat u bilo kakvim odnosima sa politikom. Međutim, više je no jasno da je i u ovoj priči kriminalno-politička hobotnica veoma važan faktor.
– Nemoguće je isključiti politiku. Koliko znam, agencije imaju nekih indicija, rade na tome, ali bih ja to prepustio njima. Neke stvari se provjeravaju i imam povjerenje da će posao završiti, ističe ministar sigurnosti, napominjući kako ga u obavljanju posla niko neće omesti niti zastrašiti ovakvim prijetnjama.

Nerad sistema

– Ne! Čak naprotiv, svako neka radi svoj posao, poručuje ministar sigurnosti BiH.
Treba podsjetiti da je ministar Mektić najglasniji čovjek u državi kada je riječ o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da stalno upozorava na nerad sistema kada je u pitanju procesuiranje takvih djela. Nikada se nije libio prozvati nosioce korupcije, kriminala i organiziranog kriminala, vrlo jasno tražeći da odgovaraju pred zakonom. Nedavno je u intervjuu datom za Oslobođenje istakao kako mu “imponuje kada lopovi, kriminalci, korumpirane i osobe koje na grub način zloupotrebljavaju svoj položaj, iskazuju bijes prema meni”.
Iz Tužilaštva BiH jučer su potvrdili da su formirali predmet na osnovu informacija iz OSA o pripremi atentata na Mektića.

OSLOBODJENJE

Back to top button