Roditelji ogorčeni: Nema vakcina za bebe protiv tuberkoloze!

Od 30. aprila bebe rođene u sarajevskim porodilištima otpuštaju se kući bez primljene BCG vakcine protiv tuberkuloze, koja se prima najkasnije 24 sata nakon rođenja. Da ovih vakcina nema te da ih neće biti do kraja maja, potvrdio nam je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, objašnjavajući da je do nestašice BCG vakcine došlo usljed kašnjenja isporuke dobavljača.

Navodi i da se uredno daje HVB, koja je druga na kalendaru obavezne imunizacije. Na svakom otpusnom listu navedeno je da se majka javi u nadležni dječiji dispanzer i da traži informaciju koju u ovom trenutku niko nema.

– Zavod za javno zdravstvo FBiH nabavlja vakcine, ima potpisan ugovor s dobavljačem koji trenutno ne može isporučiti vakcine. Tako da to nije naša krivica. Nadamo se da ćemo vakcine što prije nabaviti. U ponedjeljak ćemo održati sastanak, razgovarat ćemo s dobavljačem da nam daju sve informacije, da znamo šta nam je dalje činiti. Domovi zdravlja imaju spiskove djece koja nisu primila BCG i čim nam stignu vakcine, krenut ćemo s vakcinacijom – kaže Pehar.

O ovom problemu progovorili su samo roditelji na društvenim mrežama, koji se pitaju ko će odgovarati ukoliko se njihovoj djeci nešto desi? No, nijedna institucija, iako nestašica traje skoro mjesec, nije obavijestila javnost o problemu.

Bez MRP-a, DTPR-a, „tetraxima“

Osim BCG vakcine, u domovima zdravlja trenutno nema ni vakcina MRP, DTPR i „tetraxima“. Kako nam je pojašnjeno, dobavljač je “Torlak” iz Beograda i vakcine imaju kratak rok trajanja, a trenutno su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva na provjeri.

(Vijesti.ba / Avaz)

Back to top button