Dodik: RS je poslije Srbije najstabilnija u regionu!

 

Republika Srpska u institucionalnom smislu je poslije Srbije najstabilnija u regionu. Privreda napreduje, ekonomija raste. Srpska je bolji dio BiH, tvrdi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Njegove navode ipak mnogi demantuju.
Nekoliko puta ponovljena laž postaje istina. Tako je prvi čovjek Republike Srpske po ko zna koji put utvrdio da je Republika Srpska u dobroj ekonomsko – privrednoj situaciji. Pozivajući se na podatke Zavoda za statistiku privreda, kaže, ide naprijed, ekonomija raste, plate redovne, penzije ne kasne, budžet redovno izmiruje obaveze.

Zaključak – tačan zbir netačnih podataka

Dok predsjednik Srpske uvjerava da privreda staje na noge, Petar Đokić poručuje da privreda pada na koljena. Očigledno da su čak i u koaliciji različito sabrali statističke podatke.

Rast ekonomije od 3% nije razlog za euforiju, poručuju iz skupštinskog Odbora za privredu. Da bi se našlo mjesta za hvalisanje, procenti bi, kažu, trebalo da budu daleko veći od trenutnih.

Bez obzira na drugačija mišljenja, predsjednik Repubike Srpske konstantno ponavlja da se pod njegovim i vođstvom njegove stranke standard života drastično poboljšao. Poseban osvrt ponovo je napravio na Federaciju BiH, jer je, tvrdi, Republika Srpska mnogo bolji dio BiH. Tako ne misle i oni koji se bave ekonomskim analizama.

Zvanični podaci pokazuju da je ekonomija Republike Srpske rasla brže od ekonomije u Federaciji. Međutim, potpunu sliku ekonomija entiteta određuju i ostali parametri, prvenstveno BDP po glavi stanovnika. Posljednji dostupni podaci koji se nalaze na stranici Investiciono-razvojne banke Republike Srpske za 2015. godine pokazuju da je BDP po glavi stanovnika u Republici Srpskoj iznosio gotovo 6 i po hiljada maraka, a u Federaciji oko osam hiljada, što je za 1.500 KM više nego u Republici Srpskoj.

Uporedni podaci iz juna 2016. godine pokazuju da je zaduženost po stanovniku FBiH iznosila više od 2.396 KM, dok je u Srpskoj bila čak 81% veća zaduženost.

Jasno je da se iz svega nabrojanog i ne može sa sigurnošću zaključiti da je Republika Srpska „bolji dio BiH“, kako tvrdi Milorad Dodik.

Umjesto svakodnevnih prepucavanja na relaciji Republika Srpska – Federacija, vodećim političiramima u BiH bilo bi korisnije da se posvete rješavanju stvarnih problema građana.

(Vijesti.ba / BNTV)

Back to top button