SALKIĆ: ŽELIMO MIR, SLOBODU I VJEČNO TRAJANJE BIH

Mnogi roditelji zatražit će od direktora škola i razrednih starješina pismeno da ispravi nepravilnosti u đačkim knjižicama i svjedočanstvima u smislu odrednice naziva jezika. Oni će na to morati odgovoriti hoće li ili neće uraditi. Što god da odgovore, a nije ispravljanje odrednice bosanski jezik bit će sigurno iskorišteno protiv njih na sudu u krivičnom postupku kada bude objavljena odluka Ustavnog suda BiH 

 

Borba za vječni mir, slobodu i trajanje Bosne i Hercegovine je borba svih nas koji volimo svoju zemlju i ta borba nikada neće prestati, rekao je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić tokom svog boravka u Holandiji, gdje razgovarao je s bh.građanima o mogućnostima boljeg povezivanja s domovinom s ciljem njenog jačanja i prosperiteta.

Nakon što je sa ambasadoricom Mirsadom Čolaković i gradonačelnikom Rotterdama Ahmedom Abutalebom prisustvovao 14. Svjetskom prvenstvu bh. dijaspore u malom nogometu, potpredsjednik Salkić je posjetio BIHRO – Udruženje građana Bosne i Hercegovine u Rotterdamu. U okviru ovoga udruženja djeluje Dopunska škola bosanskog jezika, te folklorna, dramska i muzička sekcija. Tridesetero djece pohađa dopunsku nastavu, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednik, prenosi Fena.

– Fascinanstan je entuzijazam sa kojim naši građani u Rotterdamu, okupljeni oko udruženja BIHRO i Platforma BiH, istrajavaju na očuvanju vrijednosti države Bosne i Hercegovine -, rekao je Salkić.

Oni, kako je dodao, već godinama uspijevaju osigurati svojoj djeci dopunsku nastavu, uključivanje u sekcije kroz koje čuvaju kulturu i tradiciju naroda Bosne i Hercegovine, čuvaju bosanski jezik. Državne institucije imaju obavezu da ovakvim organizacijama pruže podršku, prije svega kroz udžbeničku literaturu, stručnu podršku i čvršću komunikaciju, kazao je Salkić.

– Od Ahmeda Abdutaleba, gradonačelnika Rotterdama, uvaženog prijatelja Bosne i Hercegovine, sam čuo kako je naša dijaspora najbolje inegrisana dijaspora u holandskom društvu. Posebno je važno da je ta integracija provedena uz uspješno očuvanje tradicijskih vrijednosti, odnosno uz učuvanje bosanskohercegovačkog identiteta. Važno je da se naši ljudi ne asimiliraju ovdje -, kazao je potpredsjednik Salkić.

On se sastao u Arhemu sa Seadom Siočićem, predsjednikom Islamske zajednice Bošnjaka Holandije i njegovim saradnicima. U prostorijama Islamske zajednice Bosne i Hercegovine – džemat Arnhem, održana je tribina na kojoj je potpredsjednik Salkić govorio o važnosti vezivanja naših organizacija u dijaspori sa institucijama i organizacijama u Bosni i Hercegovini, te očuvanju identiteta.

– Živimo u vremenu globalnih komunikacija i mi ih trebamo iskoristiti da se međusobno povežemo, da se zbližimo i ujedinimo svoju snagu.

Kada napravimo konekcije među sobom, shvatit ćemo koliku zapravo snagu posjedujemo. Mi smo ponosni na naše vrijednosti, na mir, slobodu i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Te naše vrijednosti govore da smo mi istinski pobjednici u ovome vremenu.

Naša budućnost će se temeljiti upravo na tim vrijednostima, a naša obaveza je da očuvamo svoj identitet. Mi želimo vječni mir, vječnu slobodu i vječno trajanje Bosne i Hercegovine. Borba za te vrijednosti je borba svih nas koji volimo svoju zemlju i ta borba nikada neće prestati, zaključio je nakon tribine potpredsjednik Ramiz Salkić.

(Hayat/Foto: Arhiv)

Back to top button