KRVARENJE ZUBNOG MESA: MOŽE U TRENU POSTATI GADNO, IZLIJEČITE OVAJ PROBLEM NA VRIJEME

Bolesti zubnog mesa i okolne kosti najčešće su bolesti među ljudima te od njih boluje više od pola populacije. Ipak, sve je više dokaza o utjecaju bolesti zubnog mesa na cijeli organizam i imunološki sistem te se tim problemom morate pozabaviti čim se pojavi.

Pacijenti koji boluju od bolesti zubnog mesa, imaju značajno veći rizik od obolijevanja od vrlo ozbiljnih sistemskih bolesti, kao što su: šećerna bolest, plućne bolesti te komplikacije u trudnoći. Krvarenje zubnog mesa može poticati i kardiovaskularne bolesti kao što su visoki krvni tlak, angina pektoris, moždani i srčani udar, te nagla srčana smrt, piše Net.

Uzroci krvarenja zubnog mesa

Uzrok krvarenja desni može biti različit od osobe do osobe te može biti popraćen dodatnim bolestima zuba.

1. Upotreba raznih lijekova

Lijekovi koji služe za razrjeđivanje krvi ili za epilepsiju mogu uzrokovati probleme s desnima. Neki lijekovi koji reguliraju krvni tlak također mogu uzrokovati krvarenje zubnog mesa i suha usta bez sline. Istraživanja su pokazala kako postoji preko 400 lijekova koji mogu uzrokovati krvarenje desni i utjecati na količinu sline u ustima, uključujući one najčešće – histaminike, antidepresive i antipsihotike.

2. Gingivitis

Ovu upalu desni uzrukuje plak – mekana bjelkasta naslaga na zubima. To je biofilm građen od različitih vrsta bakterija koje luče tvari, kombinaciju šećera i bjelančevina, kojima se okružuju i štite od vanjskih utjecaja. Glavni simptom gingivitisa je krvarenje zubnog mesa ili desni. Do krvarenja dolazi zato što bakterije u plaku uzrokuju upalu i propadanje tkiva. Gingivitis se lako liječi dobrom oralnom higijenom i stomatološkim tretmanima.

3. Nova tvrda četkica za zube

Tvrđa četkica za zube koja grebe desni može urzokovati krvarenje zubnog mesa. Ako ste prije toga koristili četkicu koja je bila mekših dlačica i prebacili se na tvrdu, moguće je da je to razlog. Četkica koju trebate koristiti treba odgovarati vašim navikama i snazi zubnog mesa. Preporučujemo da na sljedećem pregledu sa stomatologom razgovarate koja je prava četkica za vas. Uz to, uzrok krvarenja zubnog mesa može biti i nepravilno korištenje zubnog konca.

4. Hormonalne promjene kod žena

Kod nekih žena je krvarenje desni povezano s njihovim mjesečnim ciklusom. Uz to, hormonske promjene u trudnoći također povećavaju rizik od razvoja upale desni ili parodontitisa.

5. Bolesti zuba

Postoji mogućnott da je krvarenje povezano sa pojavom ciste za zubu ili fistule na zubnom mesu. Simptomi pojave cista na zubu događaju se tek pri akutnoj infekciji posebice ako postoji nekoliko inficiranih zubiju u ustima. Takva situacija posljedica je loše higijene ili ne tretiranja zuba kada dođe do karijesa. Fistula na zubnom mesu služi za pražnjenje gnoja iz mjesta nastanka u usnu šupljinu i pojavljuje se u obliku male crvene izbočine na sluznici. Moguće je da iz fistule izlazi i krv.

Liječenje krvarenja zubnog mesa

Neliječena upala zubnog mesa, karijes, ciste ili fistule čije posljedice su krvarenje desni, može se proširiti u dublje dijelove zubnog mesa. To može uzrokovati parodontitis koji može dovesti do klimanja ili čak ispadanja zuba. Važno je voditi računa o zdravlju svojih zubiju i reagirati na vrijeme. Osim što u slučaju krvarenja desni morate posjetiti svog stomatologa, pročitajte i ove savjete za zdrave desni:

  • Četkajte zube minimalno dva puta dnevno
  • Koristite mekanu četkicu, a zube perite kružnim pokretima masirajući i zubno meso
  • Koristite zubni konac pažljivo i svaki dan
  • Ispirite usnu šupljinu tekućinama za ispiranje usta koja će ubiti bakterije koje uzrokuju upale desni
  • Pazite da vam je prehrana dobro balansirana – uključite obilje vitamina C i kalcija
  • Pijte puno vode
  • Recite “ne” pušenju
  • Budite oprezni s hladnom ili toplom hranom i pićima
  • Opustite se i dovoljno spavajte

Savjeti su tu. Hoćete li ih poslušati i početi primjenjivati već danas?

(Hayat/Foto: Arhiv)

Back to top button