Porodica i građani ponovo tražili pravdu za Dženana Memića na ulicama Sarajeva

Izlaskom na proteste građani su još jednom podržali porodicu mladića Dženana Memića koji je u februaru 2016. godine smrtno stradao u Velikoj aleji na Ilidži.

Protesti su protekli u miru i bez težih incidenata, ali su emocije proradila po dolasku pred zgradu Tužilaštva KS gdje je mladićev otac Muriz Memić predao svoje zahtjeve. Pojedini iz mase uzvikivali su “Ubice” I “Dalida Lopove”.

Po izlasku iz zgrade Tužilaštva Muriz Memić se obratio novinarima:

– Pozivam Tužilaštvo neka učini sve, da rade svoj posao, neka Dalida kaže ime ja ću prezime. Samo tražim da rade po prijavi, zadnju prijavu nisu čak ni iskoristili. Ja ću ustrajati u ovome, ovo je greška sistema, a ne pojedinca….Imam saznanja ko je tukao Alisu, ona ga je dovela u aleju, to je bila klopka. Moji prijatelji dobivaju prijetnje ali nas ne mogu zaplašiti. Nije on jak čovjek on je kukavica, mene ne mogu zaustaviti, ja ću ustrajati do kraja. Nisam sam, narod je sa mnom, daje mi podršku. Tužilaštvo laže, Dalida je bolesna uvukla je još šest tužilaca u ovo  – kazao je Memić.

U Memićevom pismenom zahtjevu za postupanje po prijavi navodi se:

– Zahtijevam od tužioca Slijepčevića da postupi po prijavi iz marta 2017. godine koja se odnosi na događaj iz noći kada je ubijen moj sin. Također, zahtijevam da se uvede u postupak i očevidac iz marta 2016. godine, od kojeg je FUP uzeo izjavu i prema mojim saznanjima ona je dostavljena Tužilaštvu KS”.

Dalje se navodi da kantonalni tužilac nije poduzeo zakonom predviđene radnje po izjavi očevica i da će Memić od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i drugih nadležnih institucija tražiti da se ispita gdje je završila izjava očevica iz marta 2016. te zašto nije tretirana prilikom dosadašnje istrage.

– Također zahtijevam da mi odgovorite po kojem osnovu mene kao prijavitelja krivičnog djela ne želite saslušati i uzeti izjavu na te okolnosti. Smatram da me na taj način diskriminirate i uskraćujete mi pravo i obavezu da prijavim saznanja koja se mogu dovesti u vezu s počinjenjem/rasvjetljavanjem krivičnog djela. Napominjem da su ta saznanja u podudarnosti s izjavom očevica koju ste uzeli u martu 2017., napisao je Muriz Memić.

Avaz.ba

Back to top button