Čović za BNN: Oriću se jedino može suditi u BiH, nikako u Srbiji

Advokat Lejla Čović, iz tima odbrane ratnog komandanta u Srebrenici Nasera Orića, nakon što je Srbija zatražila njegovo izručenje, za naš portal je kazala da je pravna argumentacija zasigurno na Orićevoj strani.

Razgovarao: J. KORJENIĆ

Kakav je Vaš stav generalno po pitanju ratnih djelovanja Nasera Orića u Istočnoj Bosni?

Kao i svaki drugi borac Armije BiH, i Naser Orić je stao u odbranu svog naroda od agresorske strane. Iz činjenica u predmetu koji se vodio protiv Orića pred MKSJ, znam da je situacija u i oko Srebrenice u periodu od 1992-1995 bila izuzetno teška i da je Orić, zajedno sa ostalim pripadnicima Armije tog područja, uložio izuzetne napore da se očuva dio slobodne teritorije u Istočnoj Bosni sve do genocida u julu 1995.g.

Koliko je vjerovati činjenicama da svake godine uoči 11. jula Beograd učini nešto kako bi relativizirao genocid nad Bošnjacima?

To je više političko nego pravno pitanje. U svakom slučaju smatram da bi Beograd nakon 20 godina od genocida trebao odati počast žrtvama Srebrenice i suočiti se sa istinom, što su pojedinci već i učinili.

Ranije ste izjavili za medije da je Interpol trebao izbrisati srbijansku potjernicu raspisanu za Orićem u januaru 2014. godine. Šta se ustvari dogodilo sa tom potjernicom?

Nakon što je Bosna i Hercegovina u februaru prošle godine uputila protestnu notu sjedištu Interpola u Lionu, potjernica iz Srbije je izbrisana iz sistema, što je potvrđeno zvaničnim dopisom iz Liona. Ovaj dopis je upućen svim zemljama članicama Interpola, zbog čega nije jasno kako se izbrisana potjernica našla u nacionalnoj bazi podataka Švicarske Konferedacije. Nije jasno da li se radilo o administrativnoj grešci ili o svjesnom propustu zarad političkih dogovora. Kako god, mislim da švicarske vlasti neće to priznati, bilo da se radi o grešci ili o namjernom propustu.

Republika Srbija je zvanično zatražila izručenje. Koliko je to zaista izvodljivo i kakve bi mogle biti posljedice za Orića?

Pravna argumentacija je zasigurno na Orićevoj strani. Međutim, nije izvjesno kako će švicarske vlasti reagovati.  Odbrana Nasera Orića još od prvog dana njegovog hapšenja radi na prikupljanju dokaza kao da je zahtjev za izručenje i postojao. Nas nimalo ne čudi da je Srbija poslala takav zahtjev, svjesni smo da je to bilo samo pitanje dana. Naser Orić zasigurno ne bi imao fer i korektno suđenje u Srbiji. Šta više, mislim da bi mu tamo čak i život bio ugrožen.

Da li se sve ovo može shvatiti kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici koju zagovaraju Ujedinjene nacije?

To je već pitanje koje ulazi u političke sfere. Ja ne bih nagađala o tome, ali neuobičajeno je da se Orićevo hapšenje dešava u isto vrijeme kada se javlja rezolucija o Srebrenici, kao i pred obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenici.

Premijer Srbije je izjavio da je suđenje Naseru Oriću jedan od načina izgradnje stabilnosti u regionu? Da li su ovom slučaju zakazale pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini?

Mislim da bi premijer Vučić trebao prepustiti pravosudnim organima da se bave svojim poslom, a ne koristiti Orićevo hapšenje u političke svrhe. Jedine nadležene institucije za eventualno procesuiranje Nasera Orića su sudovi i tužilaštva u Bosni i Hercegovini, a nikako u Srbiji. Još uvijek nije jasno na čemu Srbija zasniva svoje argumente o nadležnosti u procesuiranju Orića obzirom da se događaj navodno desio na području BiH, osumnjičeni je državljanin BiH i žrtve (oštećeni) su državljani BiH, iako srpske nacionalnosti. Stoga nije jasno zbog čega je Srbiji kao državi toliko stalo da se Orić procesuira u Srbiji koja nema baš nikakve veze sa procesuiranjem ratnih zločina koji su se desili na području BiH, a gdje su i osumnjičeni i oštećeni državljani BiH.

bnn.ba

Back to top button