Dodikov kum tužio Razvojnu banku: Mile Radišić traži od IRB-a da mu vrati 183.000 KM

Mile Radišić, banjalučki biznismen i kum Milorada Dodika, tužio je Investiciono-razvojnu banku (IRB) RS jer je odbila da mu vrati 183.000 KM kojima je kupio akcije “Medicinske elektronike”, a koje su, nakon što je osuđen na trogodišnju kaznu zatvora zbog manipulacije tim akcijama, vraćene IRB-u.

Radišić je tužbu protiv IRB-a, odnosno fondova kojima IRB upravlja – Akcijskog fonda i Fonda za restituciju, podnio prošle sedmice Osnovnom sudu u Banjoj Luci.

– Tužilac Mile Radišić je pokrenuo parnični postupak protiv IRB-a, Akcijskog fonda i Fonda za restituciju radi isplate duga od 183.073 KM. Ova tužba je u sudu zaprimljena 18. maja – rekli su danas u Osnovnom sudu u Banjaluci za Capital.

Mile Radišić je krajem 2015. godine uputio zahtjev IRB-u da mu vrati 183.000 KM kojima je kupovao i manipulisao akcijama “Medicinske elektronike”, zbog čega je zajedno sa tadašnjim direktorom IRB-a Bojanom Golićem i dvojicom službenika IRB-a osuđen na zatvorsku kaznu. U IRB-u su danas potvrdili da nisu prihvatili taj Radišićev zahtjev.

– IRB RS nije vratila novac kupcu “Medicinske elektronike” – rekli su u IRB-u.

Iako je pravosnažno osuđen za manipulaciju akcijama i iako je presudom naloženo da se one vrate prethodnom vlasniku, odnosno IRB-u, pravnici sa kojima je Capital razgovarao kažu da je u ovom slučaju sistem zakazao, te da je, slučajno ili namjerno, Radišiću ostavljena mogućnost da traži vraćanje novca koji je uložio u kupovinu akcija.

Pravnici kažu da je sud presudio da se ugovor o kupoprodaji akcija “Medicinske elektronike” raskida i da se one vraćaju prethodnom vlasniku. Međutim, kako kažu, sud nije naveo da su akcije stečene krivičnim djelom i da mu se oduzimaju. Ipak, čak i ako sud presudi u Radišićevu korist, vraćanje novca koji traži svakako nije pravedno niti moralno, s obzirom na to da je osuđen za krivično djelo u vezi sa tim akcijama te da se neko vrijeme čak nalazio i u bjekstvu kako bi izbjegao kaznu.

Radišić koristi sve zatvorske pogodnosti i redovno izlazi za vikende.

Capital.ba

Back to top button