GODIŠNJICA STRADANJA I OSLOBAĐANJA BIHAĆKOG RIPČA

OBILJEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA I OSLOBAĐANJA BIHAĆKOG RIPČA

Stanovnici bihaćkog naselja Ripač danas su obilježili 25 godina od napada na njihovo mjesto i 22 godine od oslobađanja.

Džemila Ćirić se poklanja pred imenima žrtava isklesanim na spomen-obilježju Džemila Ćirić se poklanja pred imenima žrtava isklesanim na spomen-obilježju
Kažu da imena 36 poginulih boraca te 27 civilnih žrtava na šehidskom spomen-obilježju svjedoče o veličini tragedije koja se desila u Ripču.

Mještanka Đemila Čirić prije zvaničnog protokola obilježavanja poklonila se žrtvama ovog kraja. U ratu je izgubila dva brata, a muž joj je bio ranjen. Istakla je da je bilo jako teško, da čak nisu imali ni šta da jedu.

Uime Mjesne zajednice Ripač Hamza Šehić je kazao da su Bošnjaci u maju 1992. godine imali dvije opcije – progon ili logor.

– Oni koji su ostali, njihova imena su na spomen-obilježju – rekao je Šehić.

Savjetnik gradonačelnika Bihaća Ermin Zulić je naveo da ovaj i svi ostali datumi iz proteklog rata i agresije na RBiH moraju biti otrgnuti od zaborava, prvenstveno zbog žrtava, njihovih porodica, ali i da se zlo i zločini nikada više ne ponove.

– Mi moramo na ovakvim tužnim godišnjicama više govoriti šta nam se dešavalo u ratu, ne zato da širimo mržnju, već da ne dozvolimo da nam se ponove strašni zločini – kazao je Zulić.

U prisustvu mještana, porodica stradalih i učenika osnovne škole i ratni komadant Hamdija Abdić istakao je važnost sjećanja i obilježavanja ovih datuma, jer, kako je istakao, samo pamteći svoju prošlost može se graditi bolja budućnost BiH.

Faktor.ba

Back to top button