Na današnji dan: Kalesija postala prvi oslobođeni grad u BiH

Kalesija se 2. maja 1992. godine našla među prvim bosanskohercegovačkim gradovima na udaru velikosrpskog agresora.

 

Nakon sedmodnevnog granatiranja, 9. maja započeo je snažan napad, a velikosrpski agresor 11. maja 1992. godine zauzima centar Kalesije sa teritorijem istočno od rijeke Bjeljevac, izuzev naselja Zukići i Jajići.

Prodor srskih jedinica zaustavljen je na Bjeljevcu, čime je spriječena namjera srpskih jedinica da se spoje sa jedinicama JNA koje su i dalje bile na Aerodromu Dubrave i u tuzlanskoj kasarni. Da im je spajanje uspjelo, historija ovog kraja i cijele BiH bila bi potpuno drugačija.

Nakon žestokog otpora na Bjeljevcu, koji je totalno iznenadio tehnilki i vojno nadmoćnijeg velikosrpskog agresora, uslijedilo je novo iznenađenje – kontranapad.

Kalesijski borci, uz pomoć nekih jedinica iz Tuzle i Podrinja, 23. maja 1992. godine kreću u kontranapad. Kada se činilo da akcija neće uspjeti, hrabri borci Prnjavorske čete probijaju agresorske linije i oslobađanju naselje Prnjavor, a zatim i centar Kalesije. U narednim danima uslijedilo je oslobađanje Dubnice, Kalesije Gornje i drugih naselja, čime je uspostavljena i putna komunikacija sa Sapnom i Teočakom, koji su bili ostali u okruženju.

Kalesija je 23. maja 1992 postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini, a ova pobjeda odjeknula je širom BiH i dala dodatni moral braniocima BiH.

Tokom agresije na BiH borci iz Kalesije, raspoređeni u dvije brigade 205. brdsku i 242. sprečansko-muslimansku lahku brigadu “Gazije” i još nekoliko samostalnih jedinica, borili su se i na drugim ratištima, od Brčkog, preko Sapne i Teočaka, do Maglaja i Krajine. Kalesija je za slobodu BiH dala ukupno 431 šehida.

Dejtonski sporazum odredio je novu administrativno uređenje Bosne i Hercegovine. Kao posljedica tog uređenja 71 km2 odnosno 26,1 % teritorije izdvojen je iz teritorije općine Kalesija koja je imala 272 km2 i pripojen novoformiranoj općini Osmaci.

Dan oslobađanja, 23. maj, u Kalesiji se slavi kao Dan općine. Ovih dana uprilične je niz aktivnosti kojima se obilježava ovaj značajni datum.

Na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća bit će dodijeljene i priznanja zaslužnima. Najznačajnija nagrada, Medalja sa zlatnim grbom bit će uručena Edinu Ramiću, federalnom ministru za raseljene osobe i izbjeglice.

(Bportal.ba)

 

Back to top button