RTRS opet “briljira”: “Klanja se, viče se Allahu ekber, nakon klanja goveda hodža čita molitvu…”

RTRS nastavlja… Njihovo novo otkriće su “nova pravila rada” u prijedorskoj mesnoj industriji “Impro”. Novi vlasnik iz Cazina je naložio uklanjanje spomen-ploče za pet poginulih boraca VRS, radnika “Impra”. I na tome se nije zaustavio.

 

“Poginuli su braneći Republiku Srpsku i imali mjesto na spomen-ploči palim borcima prijedorskog „Impra“, gdje su radili”, kaže RTRS.

Na zahtjev „Agro Holdinga“ Boračka organizacija Prijedor ploču je uklonila. Usmeno obrazloženje bilo je kratko i jasno!

“Ta ploča navodno smeta za poslovne kontakte sa ljudima koji će kupovati proizvodnju iz Impra”, rekao je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Spomen-ploča petorici boraca RS-a prenesena je u spomen-sobu u Brezičanima, nadomak nekadašnjeg „Impra“.

Zahtjev za skidanje ploče vojnicima je bio samo početak priče. Nekad u “Impru”, a danas u Agro Holdingu po zahtjevu novog vlasnika iz Cazina radi se prema tzv. “halal programu”.

U to se uvjerio i mesar Stojan Čarakovac. Nakon 25 godina radnog staža u „Impru“, otišao je u Agro Holding tražeći posao. Islamske uslove rada izdržao je tek jedan dan.

“Njihov čovjek radi, po njihovom običaju, klanja se, viče Allahu ekber.. Јa to ne mogu. Radio sam samo jedan dan na njihov način i dalje nisam mogao”, kaže Čarakovac.

Čarakovac nije jedini.

Nije zapamćeno, kaže RTRS, da nakon klanja goveda, hodža čita molitvu, što se događa u prijedorskoj mesnoj industriji. Ukinuta je i linija za preradu svinja. “Agro Holding“ meso izvozi u islamske zemlje.

Pogledajte urnebesan prilog RTRS-a:

(Bportal.ba)

 

Back to top button