Saradnja turskih i švicarskih investitora: U Sarajevu najavljen projekat izgradnje 29 luksuznih vila

U prostorijama hotela Holiday u Sarajevu danas je održana prezentacija poslovnih planova kompanije Dido Group, a događaju je prisustvovao i turski ambasador u BiH Haldun Koc, direktor Ziraat banke u BiH Ali Riza Akbaş kao i niz drugih visokih zvanica.

U uvodnom izlaganju, predstavnici firme Dido Group istaknuli su veliki turistički potencijal Bosne i Hercegovine. Sarajevo, Mostar, Bihać, rijeke, planine i niz drugih atraktivnih sadržaja samo su dio bh. ponude koja privlači strane turiste.

Dido Group je kompanija osnovana u Švicarskoj u kojoj posluje više od 20 godina, a u BiH je nedavno osnovano predstavništvo ove kompanija koja djeluje i u okviru tursko-švicarskog poslovnog partnerstva.

Ključni projekat ove firme u našoj zemlji je Golden Hills. Plan je da se na već kupljenoj parceli od oko 25.000 kvadratnih metara u blizini Sarajeva izgradi 29 luksuznih vila. Ovo naselje će imati bazen, fudbalski, teniski i košarkaški teren te niz drugih sadržaja.

Kupcima će biti omogućeno da odrede kako će njihova vila dijelom izgledati te na koju stranu će biti okrenuta. Prvi model vile se sastoji od dva sprata, a imat će i baštu te kvalitetno izgrađen interijer. Vila će biti ukupne površine od 301,8 m2.

Drugi model vile je istog dizajna kao i prvi model vile, ali je manji. Veličina ovog modela vile će biti 175,8 m2, a bit će izgrađena na dva sprata.

Bazen koji će biti izgrađen u okviru naselja će biti na upotrebi tokom čitave godine. U okviru zgrade koja će biti do bazena nalazit će se sauna, tursko kupatilo i kafić.

Potencijalni kupci će trebati uplatiti avans od 30 posto, a izgradnja će trajati 14 mjeseci. S finansijske strane, garant projekta je Ziraat banka.

Prisutnima se obratio i ambasador Koc koji je kazao da je velika čast što je pozvan na ovaj događaj te da pozdravlja projekat Golden Hills.

– Turska ima poznate kompanije iz građevinskog sektora i želimo povećati broj projekata u sektoru infrastrukture. Želim se u ime svoje vlade zahvaliti na ovoj inicijativi te tursko-švicarskoj poslovnoj saradnji. Ovo je primjer dobre saradnje i želio bih da vidim kvalitetno uspostavljen sistem izgrađen na osnovu ovog projekta, te da služi kao model za sve buduće inicijative. Tokom čitavog ovog projekta trebate držati na umu da iako je ovo komercijalni projekat, da je također važan ugledu Švicarske i Turske – kazao je Koc.

Direktor Ziraat banke Akbaş kazao je da su oni isfinansirali već par sličnih projekata u BiH te da su se oni pokazali uspješnim, ali da do sada ove projekte nisu radili sa većinski turskim investitorom.

– Mi vjerujemo u ovaj projekat. Kada se završi, vjerujemo da će biti jedna od top lokacija u Sarajevu. Želimo naglasiti da pored toga što ćemo podržati izgradnju projekta, voljni smo da finansiramo kupovinu stambenih jedinica za krajnje kupce. Kao što je kazao ambasador, u Turskoj imamo velikih projekata koji su izgrađeni od turskih firmi ali do sada u BiH nismo imali slične poslove na nekom većem nivou. Ovo je prvi put da u ovakav projekat ulazimo sa turskim investitorom i nadamo se da neće biti posljednji put. Mi kao Ziraat banka u BiH uvijek podržavamo dobre projekte kako bismo dali doprinos razvoju zemlje – naveo je Akbaş.

Faktor.ba

Back to top button