JEDINA NAMIRNICA KOJU JE ODBIJAO JESTI JOSIP BROZ TIT

 

Uoči Dana mladosti koji se slavio 25. maja svake godine u čast Josipa Broza Tita, prisjetili smo se hedonističkih navika bivšeg jugoslavenskog predsjednika.

Josip Broz Tito slovio je kao veliki hedonist. Iako se opuštao uz viski Chivas royal solute star dvadeset godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov posljednji batler, Jože Oseli u knjizi “Titovi posljednji dani“jugoslavenskom predsjedniku uvijek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on si je sam stavljao što će pojesti u određenom trenutku.Odbio je jesti samo jednu namirnicu.

Donijeli smo puževe, a on je rekao: ‘O ne, ja baš ne bih jeo puževe.’, otkrio je slavni slovenski chef koji je sa suprugom Metkom sedam i pol godina brinuo o predsjednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja, piše Punkufer.

Zagorje u srcu

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a prije svega štrukle. Od mesa posebno je volio govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.

Kada je u Sjevernoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je s ritualom ispijanja ovog napitka prije spavanja.

Uzimanje čaja od ginsenga u Aziji poznata je praksa već više od 5000 godina, a njegove blagodati su brojne: poboljšava opće stanje organizma i mentalnu aktivnost, a preventivno djeluje i protiv mnogih bolesti.

Kuhao je za najpoznatije ljude svijeta

Zahvaljujući radu za predsjednika, Oželi je kuhao za mnoge poznate osobe iz svijeta politike i filma. Prilikom posjeta britanske kraljice Elizabete II. Brijunima, bila joj je poslužena sarma od janjetine u vinovoj lozi, dok je posljednji predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov posebno volio Oželijevu paštetu od pastrve.

Slavna filmska diva Elizabeth Taylor voljela je jesti biftek, a njezin suprug Richard Burton najviše je uživao u mesu sa žara.

Nakon smrti Josipa Broza Tita, Oželi je bio glavni kuhar ljubljanskog hotela “Lev”, te izbora za Miss svijeta. Kao član Francuske kulinarske akademije radio je konzultant na mnogih svjetskim projektima, te sudjelovao u brojnim humanitarnim akcijama, kuhajući za siromašne na svim kontinentima.

(Hayat/Foto: arhiva)

Back to top button