Ko želi zataškati, a ko će djelovati: Šta nakon otkrića “Plavog kita” u Mihatovićima kod Tuzle

U MUP-u Tuzlanskog kantona potvrdili su pisanje Faktora o tome da je dječak šestog razreda Osnovne škole “Podrinje” u Mihatovićima kod Tuzle sebi nanio povrede igrajući igricu “Plavi kit”.

– Policiju je pozvala pedagogica koja radi u Osnovnoj školi “Podrinje” danas u 10.55 sati. Policijski službenici obavili su razgovor i radi se na dokumentovanju ovog događaja – potvrdio je za Faktor Izudin Šarić, glasnogovornik MUP-a Tuzlanskog kantona.

Nezvanično saznajemo da je majka dječaka primijetila jasno iscrtanog kita na dječakovoj ruci, nakon čega se odmah obratila nadležnima u školi koju pohađa njen sin i tada je uslijedio poziv policiji.

Dječak je sebi nanio povrede u porodičnoj kući, koja se nalazi u naselju Mihatovići, koristeći šestar. Naveo je da je igricu počeo igrati 19. maja.

VEZANI TEKST Šokantno: Dječak iz Mihatovića kod Tuzle se isjekao igrajući igricu “Plavi kit”

Podsjećamo, opasna igrica “Plavi kit” nakon što je aktiviraju tjera djecu da ispunjavaju različite izazove, između ostalog i da sebi nanose povrede, a na samom kraju igrice od djece se traži da počine samoubistvo. Da bi ispunila što se od njih traži, djeca su izložena ucjenama, a najčešće im se prijeti ubistvom članova porodice.

Kako saznajemo, dječak je iz radoznalosti pokrenuo igricu, a potom je slijedeći upute nanio sebi povrede, ali ih nije fotografirao kako to traži ova opasna igrica.

Direktorica Osnovne škole “Podrinje” Aiša Halilović danas je u razgovoru za Faktor negirala da se bilo šta dogodilo, međutim te njene tvrdnje pobila je potvrda iz MUP-a.

Hasiba Alibegović, šefica Službe za socijalnu zaštitu i starateljstvo u Centru za socijalni rad Tuzla, kaže da ovoj instituciji nije prijavljen nikakav događaj vezan za igricu “Plavi kit”.

Na upit Faktora oglasili su se iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i rekli da će povodom ovog slučaja, za koji su doznali iz našeg upita, sutra organizirati sastanak na kojem bi se trebao napraviti plan djelovanja u svim školama.

Postoji realna opasnost da dječak koji je već šest dana igrao “Plavog kita” nije jedini u školi “Podrinje”. Slučaj koji je otkriven u Sarajevu definitivno potvrđuje da je ova pošast koja dolazi putem interneta prisutna u BiH i da prijeti našoj djeci. Upozorenje zbog opasne igrice danas je izdao i MUP Kantona Sarajevo.

– Sadržaj igrice je koncipiran na različitim izazovima koji uključuju i akte samopovrijeđivanja, a posljednji stadij zahtjeva od osobe koja igra igricu, da izvrši samoubistvo. Širi se putem poziva upućenih potencijalnim osobama najčešće predpubertetske i pubertetske dobi – obrazložili su iz MUP-a KS.

Navode da društvene mreže nisu dozvoljene za osobe mlađe od 18 godina, ali da ipak znatan broj djece i mladih posjeduju profile na društvenim mrežama koje otvaraju tako što daju netačne podatke o svojoj dobi.

– Činjenica je da većina njihovih roditelja i staratelja “prećutno odobravaju” takvo ponašanje, odnosno prihvataju to da djeca imaju svoje profile, pri tome ne obraćajući potrebnu pažnju o načinu, sadržaju i vremenu pomenute komunikacije. S obzirom na gore navedeno apelujemo na roditelje, staratelje, prosvjetne radnike i druge, koji su u mogućnosti da pojačaju nadzor nad djecom i mladima u oblasti korištenja društvenih mreža, kako ne bi postali žrtve ove i sličnih opasnih igrica – saopćili su iz MUP-a KS.

Ističu da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u saradnji sa drugim policijskim agencijama, nadležnim tužilštvima i sudovima poduzeti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi zaštitili djecu i mlade od opasnosti koje im prijete na društvenim mrežama.

faktor.ba

Back to top button