Beograd: Tokom noći srušena džamija u Zemun Polju

U beogradskom Zemun Polju tokom noći je srušen nelegalno izgrađeni vjerski objekat koji je prije nekoliko godina počela graditi Islamska zajednica Srbije.

 

Vjernici se jučer okupili kako bi spriječili rušenje objekta

Vjernici se jučer okupili kako bi spriječili rušenje objekta

Akcija rušenja je počela u toku noći, između 3 i 4 sata poslije ponoći, prenosi N1.

Jake policijske snage i žandarmerija su blokirale naselje. Policajci su bili raspoređeni u tri prstena sigurnosti oko naselja.

Srušen je sprat i potkrovlje na ovom objektu koji je počeo da se gradi 2014. godine bez dozvole. Radovi su više puta zaustavljani, ali i nastavljani bez dozvole.

Akcija rušenja trajala je dva sata, a na mjesto događaja pristižu predstavnici Islamske zajednice.

Podsjećamo, muftija beogradski Mustafa ef. Jusufspahić jučer je izjavio da su za sljedeću sedmicu najavljeni razgovori sa predstavnicima nadležnih institucija kada je u pitanju ovaj objekat, te da se nada da će uspjeti da se dogovore “na obostrano zadovoljstvo”.

Muftija je napomenuo da nemaju dozvolu za izgradnju, ali da su podnijeli zahtjev za legalizaciju objekta i istakao i da dozvolu za izgradnju nije imala ni jedna od 500 i više u kuća u tom kraju, kao ni crkva koja je tamo izgrađena. Također je dodao da Islamska zajednica za 47 godina, koliko je on u Beogradu, gradu gde je njegov otac Hamdija Jusufspahić bio muftija, nikada ni jednu jedinu građevinsku dozvolu nije dobila.

Back to top button