Izetbegović: Državom će vladati samo Bosanci i Hercegovci, nema otcjepljenja, ni trećeg entiteta!

Na mjestu na kojem je osnovana prije tačno 27 godina, sarajevskom hotelu Holiday, SDA je svečanom akademijom obilježila godišnjicu postojanja stranke.

Prisutnima se tom prilikom obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je kazao da nakon 26. maja 1990. godine u tadašnjoj Jugoslaviji i u BiH više ništa nije bilo isto, te da su bh. patrioti, umjesto objekta historije, postali njeni kreatori.

– Nakon što je u predratnom periodu uz lidersku ulogu SDA dokinuto ideološko i političko jednoumlje, uvedena višepartijska parlamentarna demokratija, tržišna ekonomija, dokinut neravnopravan položaj Bošnjaka, potvrđen naš identitet, vraćeno ime našeg naroda i bosanskog jezika, reafirmisana naša vjera i kultura, predvodili smo u proljeće 1992. referedum o nezavisnosti BiH kao odgovor na višedecenijsku srbijansku hegemoniju i diktat Beograda. Uslijedila je brutalna agresija, napad nesrazmjerno jače JNA na skoro goloruk narod, dogovor Milošević – Tuđman o podjeli BiH u Karađorđevu. Očekivalo se da će Bosna „šapatom pasti“, ali SDA je organizirala Patriotsku ligu, a Patriotska ligaje kroz jedinice TO organizovala žilav i neočekivan otpor. Mimo svih očekivanja i vojne logike, taj otpor je jačao, a raštrkane grupe dobrovoljaca su se spojile i postupno prerasle u snažnu Armiju BiH, koju su kadrovi SDA na nevjerovatne načine naoružavali i snabdjevali u vremenu potpune fizičke i saobraćajne blokade – kazao je Izetbegović.

Prisjetio se Izetbegović i potpisivanja Vašingtonskog sporazuma 1994. godine, kojim je uspostavljen mir sa HVO-om, te rješavanje problema sa neposluhom pojedinih komandanata u Sarajevu iste godine.

– Već naredne godine Armija BiH je uspostavila vojnu ravnotežu i krenula u oslobađanje zemlje. Naša vojska 1995. nije izgubila nijednu bitku, a ponekad nismo svjesni ove činjenice. Bukvalno niti jedan kvadratni metar teritorije. Samo je oslobađala. Agresor se osvetio pokoljem zaštićenih UN zona Srebrenica i Žepa, ali to nije zaustavilo napredovanje Armije. Pobjednički pohod je zaustavljen tek prijetnjama NATO-a u jesen 1995. s ciljem da se vještački uspostavi vojni i politički balans i stvore uslovi za prihvatanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, za koji je Alija Izetbegović rekao: “Ovo nije pravedan mir, ali pravedniji je od nastavka rata. Bog mi je svjedok da u okolnostima kakve jesu, u svijetu kakav jeste, bolji mir nije mogao biti postignut” – poručio je Izetbegović.

Jačanje države

SDA je, uz snažnu podršku međunarodne zajednice, nastavila borbu za normalizaciju odnosa i stanja u BiH i nakon rata, a u periodu od 1996. do 2006. je, kazao je predsjednik te stranke, država jačala slabeći poziciju entiteta.

– Formirano je preko 60 državnih institucija, ujedinjene su oružane snage, granična služba, obavještajne agencije. U ovom vremenu su uspješno profunkcionirale sve državne institucije, pozitivno je riješeno pitanje Brčkog, uspješno su uklonjene sigurnosne i političke blokade u realizaciji Aneksa 7. Na inicijativu predsjednika Alije Izetbegovića donesena je odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na cijelom području zemlje. Implementirane su reforme odbrane, poreza, carina, jedinstvenog ekonomskog prostora, vladavine prava, javnih servisa. Ovim reformama trasiran je put BiH prema EU i NATO savezu – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da bošnjački političari nisu pratili SDA 2006. godine kada je trebalo usvojiti Aprilski paket ustavnih promjena. Da je taj paket usvojen, smatra predsjednik SDA, BiH bi vjerovatno već bila članica EU.

– Propuštena je i šansa da se usvoji reforma policije koja je nudila jedinstvenu policijsku strukturu na cijeloj teritoriji BiH. I ovdje su bošnjački političari iz drugih stranaka hazarderski odigrali na sve ili ništa i dobili ništa – dodao je Izetbegović.

Period koji je uslijedio je, kazao je predsjednik SDA, obilježen usporavanjem reformi, slabijim angažmanom međunarodne zajednice, te politikom Milorada Dodika koja je kulminirala referendumom, odlikovanjem presuđenih ratnih zločinaca, suprostavljanjem odlukama Ustavnog suda, te planiranjem referenduma o otcjepljenju RS-a od BiH.

– Vrijeme kada je mir u ovoj zemlji čuvalo 60.000 stranih vojnika, kada su reforme forsirali moćni visoki predstavnici poput Ashdowna, koji je znao u jednom danu smijeniti 60 neposlušnih političara u RS-u, je definitivno iza nas. Danas je sve na nama, na domaćim akterima. I glavni stub stabilnosti je ponovo SDA, koja vodi jednu realnu politiku, ne daje lažna obećanja, ne obećava nemoguće, čuva stabilnost u zemlji i postepeno pomjera stvari u pozitivnom smjeru. SDA je jedina ozbiljna patriotska snaga, političko vezivo koje može održati integritet ove zemlje i omogućiti napredak reformi – poručio je Izetbegović.

Slabljenje Milorada Dodika

Zbog toga, ističe Izetbegović, raste pritisak na SDA, te se čini da se svi ujedinjuju protiv SDA i njenog rukovodstva.

– Izmišljaju se greške, ne priznaju uspjesi, ili, što je posebno opasno za kompletnu BiH, a ne samo SDA, ne dozvoljava se ostvarivanje ciljeva od kojih zavisi i država i narod. Razlog tome je što SDA mnogima stoji na putu postizanja štetnih ili sebičnih ciljeva. I neće im se ukloniti – kazao je predsjednik SDA.

Kada su u pitanju namjere Milorada Dodika da podijeli BiH ili vrati “izvorni Dejton”, Izetbegović ističe da SDA istovremeno zaustavlja predsjednika RS-a i slabi ga.

– Dodik je odstranjen iz vlasti na državnom nivou, iz diplomatskih predstavništava, završio je na crnoj listi State Departmenta, protiv njega je pokrenut postupak pred Sudom BiH i nedavno je davao pred Tužilaštvom izjavu. Dodik se zavadio sa međunarodnom zajednicom, entitet RS je doveden do ekonomskog kolapsa zbog njegove konfliktne politike. Samo Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju i pribere više poreza od cijelog RS-a. Dodik je počeo da popušta. Prije nekoliko dana uputio je pismo UN-u u kojem se posipa pepelom, obećava da neće raditi na secesiji RS-a od BiH i optužuje SDA za izazivanje kriza u zemlji – poručio je Izetbegović.

Osvrnuo se predsjednik SDA i na prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili zvaničnici HNS-a.

– HDZ, odnosno HNS, je odlučio da radi na reviziji historije. Pokušava Herceg-Bosnu predstaviti u pozitivnom svjetlu, a HVO pozicionirati kao vojnu snagu koja je branila BiH. U isto vrijeme zagovara neku novu federalizaciju, mada se više nema šta zaista federalizirati u FBiH. Iskušavaju se vjerovatno šanse da se ipak formira treći entitet koji bi po principu diskontinuiteta okupio sve općine sa hrvatskom većinom u FBiH. SDA neće pristati ni na kakve nove podjele, naročito ako su bazirane na etničkom principu. Teritorijalna reorganizacija mora obuhvatiti cijelu BiH i mora biti rađena na logičnim kriterijima koji nisu etnički, već geografski, historijski, saobraćajni itd. SDA je odbacila i jednostrani prijedlog izmjena Izbornog zakona po mjeri HDZ-a koji bi dodatno potvrdio diskriminaciju “ostalih” protivno presudi Sejdić-Finci i bio na štetu Bošnjaka koji žive u Kantonu 10 i Posavskom kantonu, a Hrvata koji žive u Sarajevskom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu, te posebno na štetu Bošnjaka u Mostaru – izjavio je Izetbegović.

U nedostatku pravih argumenata, politički protivnici, dodaje Izetbegović, kritikuju SDA neistinama, spinovima i preuveličavanjem sitnih grešaka.

– Tvrdi se da je SDA “Čoviću dala sve”, ali se ne zna precizirati šta je to “sve”. Prave se afere od popravke trotoara pred zgradom Predsjedništva, problematizira se što je u mom kabinetu nezavisni načelnik Bugojna Ajkunić potpisao pristupnicu SDA. Problematiziraju se stvari koje nigdje u svijetu nisu problem i nikada u BiH nikada nisu bile problem. Nažalost, za napad na SDA i mene je iskorištena i tema koja bi trebala biti svetinja i koja se ne bi smjela koristiti u političke svrhe, a to je revizija presude i istina o onome što je Srbija uradila diljem BiH – kazao je Izetbegović.

Budućnost BiH i Bošnjaka

Položaj Bošnjaka u RS-u je, ističe Izetbegović, posebno važan za SDA, te su u tom smislu pokrenute brojne aktivnosti kako bi on bio što bolji. Istovremeno se, kazao je predsjednik SDA, intenzivno radi na jačanju BiH, te evropskom i NATO putu naše zemlje.

– Strateški političko-sigurnosni interes BiH je da do 2025. postane članica EU-a i NATO saveza i SDA će poduzeti sve što je potrebno da se ovi ciljevi i ostvare. Zastoj koji je trajao osam godina, kada su u pitanju euroatlantske integracije, je prekinut u najvećoj mjeri zahvaljujući upravo naporima aktuelnih kadrova SDA – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da je izgradnja saobraćajne i energetske infrastrukture neophodna za ekonomsku stabilizaciju, te da je, s tim u vezi, neophodno i uvođenje akciza na gorivo. Zakon o akcizama nije usvojen, dijelom i zbog glasova četiri “odmetnuta” zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Četvorica zastupnika SDA su počeli praviti probleme nezadovoljni svojom pozicijom u SDA nakon 6. Kongresa. Nikada se nakon ranijih kongresa SDA nije manifestiralo ovakvo sebično ponašanje, iako je i ranije bilo nezadovoljnih. Na unutarstranačkim izborima uvijek bude gubitnika. I ja i mnogi ugledni kadrovi SDA smo gubili na kongresima SDA, ali nismo pravili raskole, probleme stranci i državi. Nastavljali smo provoditi politiku rukovodstva SDA i nikada se od nas nisu mogli čuti disonantni tonovi u odnosu na organe, odluke i rukovodstvo SDA. Vrijeme popuštanja pred drskošću i sebičnošću umišljenih članova stranke je iza nas. SDA će ubuduće sankcionirati svakog ko bude postupao protivno stavovima rukovodstva, ko bude nanosio štetu ugledu stranke i interesima BiH – kazao je predsjednik SDA.

Bošnjaci su, napomenuo je Izetbegović, u proteklom stoljeću iznijeli ogroman historijski teret.

– Dobar je naš narod, hrabar, kreativan, duhovit, vitalan, sklon praštanju i pomirenju, širok, nesklon nasilju i zlu. Ponosan sam što mu pripadam – kazao je Izetbegović.

U istom periodu su, ističe predsjednik SDA, Bošnjaci iskusili previše promjena, te su prošli kroz krvavu i zbunjujuću historijsku vrtešku. Zbog svega toga su danas nepovjerljivi, ali lako povjeruju kad ih se nagovara da nešto ne prihvate, da ne vjeruju i da zaustave.

– Da ne usvoje Aprilski paket, da ne prihvate reformu policije, da ne privatiziraju državne kompanije, da ne grade Koridor Vc, da ne grade elektrane, da ne usvoje akcizu, da ne vjeruju svojim predstavnicima jer će ih oni drugi nadmudriti. Ovaj refleks i filozofija “neka stane, može pričekati” nas vodi zastoju reformi i usporavanju izgradnje. Pogubnom zastoju koji tjera omladinu iz ove države prema državama koje nude jasnu alternativu, koje se ne premišljaju i ne čekaju. Koje grade, mijenjaju se, napreduju i nude šansu. Ali ovaj put je drugačije, ovaj put imamo historijsku šansu da zaista zavladamo vlastitom sudbinom. Postali smo politički faktor bez kojeg nema kalkulacije i dogovora na Balkanu. Odbranili smo zemlju i slobodu, glavni grad je Sarajevo, bosanskim jezikom govori 53 posto stanovništva. Treba nam više vjere, više samopouzdanja, više sloge i međusobnog poštovanja. Bit ćemo članicama modernih asocijacija, EU i NATO saveza. Bit ćemo to dobrovoljno i ravnopravno, i nikad se više našom sudbinom, životima i ovom zemljom neće vladati ni odakle osim iz nje same. I niko njom neće vladati osim Bosanaca i Hercegovaca – zaključio je Izetbegović.

Izvor: Faktor
Back to top button