15 zabranjenih mesta na svetu koja ne smete da posetite: Tamo su skrivena najveća blaga, najgore tajne ili najopasnija zla (FOTO)

Mnogo je tajnih baza, ekskluzivnih klubova i još nekoliko lokacija koje su i dalje zabranjene opštoj populaciji

ficer mest ana svetu koja motare da posetite
Foto: Wikipedia/Skyring, Schutz, Pesotsky, Printskrin: Youtube/Google Cloud, Youtube/Eskify

Danas je svet mnogo pristupačniji nego ikada, a sve zbog napretka nauke i tehnologije. Sa pravom količinom novca možete sesti u avion i otputovati do bilo koje destinacije za manje od jednog dana. Međutim, mnogo je tajnih baza, ekskluzivnih klubova i još nekoliko lokacija koje su i dalje zabranjene opštoj populaciji, ali uvek kada se spomenu bude veliko interesovanje običnih ljudi.

1. Rojal Eir Fors Menvid Hil u Velikoj Britaniji

To je ogroman kompleks koji sadrži veliki broj zanimljivih i jedinstvenih struktura. Ovo mesto obezbeđuje komunikaciju i obaveštajnu podršku kako Velikoj Britaniji tako i SAD.

2. Bohemian Grov

To je boemski klub najuticajnijih ljudi na svetu koji se jednom godišnje preko leta okupe na toj lokaciji na period od dve nedelje. Ovo mesto se nalazi u Kaliforniji ali njegova tačna lokacija nije poznata. Ovde mogu da dođu samo muškarci, a ženama je nažalost zabranjeno.

Ako ste imali nekada priliku da vidite knjigu gostiju u njoj biste našli imena i bivših američkih predsednika Herberta Huvera i Ričarda Niksona, prenosi ewao.com.

3. Ostrvo zmija

Nalazi se na obalama Brazila i ovo ostrvo nastanjuje oko 4.000 najsmrtonosnijih zmija na planeti. Rizik je toliko veliki da je vlada Brazila zabranila posetiocima da posećuju ovo ostrvo.

Otrov ovih zmija je toliko moćan da ima sposobnost da istopi ljudsko meso.

Foto: Wikipedia/Prefeitura Municipal de Itanhaem

Foto: Wikipedia/Prefeitura Municipal de Itanhaem

4. Sef Koka-kole

Koka-kola troši ogromne količine novca kako bi sačuvala svoju tajnu formulu od radoznalih pogleda. U Atlanti se nalazi svetski muzej Koka-kole, a pravi recept će se zauvek čuvati na bezbednom mestu.

Foto: Wikipedia/TheCustomOfLife

Foto: Wikipedia/TheCustomOfLife

5. Fort Noks

Nalazi u Kentakiju, južno od Luisvila. Ova baza je jedno od najsigurnijih mesta na planeti, a stalno ga čuva oko 30.000 vojnika. U Fort Noksu se čuvaju zlatne rezerve i druga nacionalna blaga SAD.

Foto: Wikipedia/48states

Foto: Wikipedia/48states

6. Sef semena Špicbergen

Nalazi se na norveškom ostrvu Špitcbergen. Ovo mesto je osnovano da bi se očuvalo semenje širokog spektra biljaka, kako bi pojedine vrste mogle da se obnove ako dođe do prirodne katastrofe u svetu.

Foto: Wikipedia/Bjoertvedt

Foto: Wikipedia/Bjoertvedt

7. Tajni arhivi Vatikana

Apostolska biblioteka je osnovana 1475. godine i sadrži najznačajnije zbirke istorijskih tekstova koji su poznati čoveku. Ovde se čuvaju i spisi drevnik Maja koji navodno svedoče o postojanju vanzemaljskog života, prenosi ewao.com.

Printskrin: Youtube/VdHBooks

Printskrin: Youtube/VdHBooks

8. Pajn Gep Australija

Nalazi se u centralnoj Australiji i iznad ovog mesta su letovi strogo zabranjeni. Ovo oblast delimično kontrolišu Centralno obaveštajna agencija (CIA), Nacionalna agencija za bezbednost (NSA), Nacionalna kancelarija za izviđanje i australijska vlada.

Foto: Wikipedia/Skyring

Foto: Wikipedia/Skyring

9. Pećine Lesku u Fransuskoj

Nalaze se u blizini sela Montignac na jugozapadu Francuske. U tim pećinama se nalazi preko 600 antičkih crteža. Ova lokacija se od 1979. godine nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESCO.

10. Tajni sef mormonske crkve

Veruje se da ovaj sef krije više od tri milijardi stranica sa informacijama o porodičim istorijama Amerikanaca. Ovo mesto nije dostpuno turistima osim u retkim prilikama.

11. Soba 39 Severna Koreja

Tajna organizacija koje se često naziva i biro 39 osnovana je 1970. godine. Cilj ove organizacije je da pronađu način da dobiju devize za predsednika Radničke partije Koreje, Kim Džong Una.

Raspoloživi podaci za ovu organizaciju su veoma ograničeni, a navodno imaju više od dvadeset bankovnih računa u Švajcarskoj i Kini preko kojih se pere novac od nelegalnih poslova.

Printskrin: Youtube/Eskify

Printskrin: Youtube/Eskify

12. Mežgorje u Rusiji

Veruje se da se na ovom mestu nalaze ruske nuklearne raketa ali su podaci o ovom oblasti izuzetno ograničeni. Navodno ovi projektili mogu da se daljinski aktiviraju u slučaju nuklearnog napada. Lokaciju čuva dva bataljona i niko bez dozvole ne može da dobije pristup.

Foto: Wikipedia/Pesotsky

Foto: Wikipedia/Pesotsky

13. Dizni klub 33

Postoji čitav niz privatnih klubova koji se nalaze u tri Diznijeva parka, ali se njihovo postojanje drži u strogoj tajnosit. Pristup ovim klubovima i je ograničen, a lista čekanja je duga čak 14 godina.

Taksa za inicijaciju iznosi 36.000 evra, dok je godišnja članarina 24.300 evra. Među članovima su predsednici SAD, biznis lideri i brojni glumci.

14. Centar podataka Gugla

Na ovom mestu se nalaze trilijoni zapisa o našim podacima, a ovo jedna od najoblje čuvanih lokacija na svetu.

Printskrin: Youtube/Google Cloud

Printskrin: Youtube/Google Cloud

15. Oblast 51

Nalazi se u Nevadi. Ovo tajno mesto je jedno od najbolje čuvanih područja na planeti. Svrha ove baze nije poznata, međutim, koristi se za istraživanje i razvoj eksperimentalnih aviona i naoružanja.

Do 2013. godine SAD je u potpunosti negirala njeno postojanje, ali je od tada zvanično i priznata.

Foto: Wikipedia/X51

Foto: Wikipedia/X51

 

(Telegraf.rs)

Back to top button