Kako ljudi poste u zemljama u kojima sunce skoro da ne zalazi

Muslimani iz oblasti Arktičkog kruga žive u najizazovnijim uslovima za ramazan jer im sunce može sjati 24 sata dnevno. Postači ne konzumiraju hranu, piće, ne puše niti seksualno opće sve dok ne dođe vrijeme prekida posta, odnosno iftar.

Pojedina područja Finske i Švedske tokom ljetnih mjeseci suočavaju se sa fenomenom nezalazećeg sunca, a jedna porodica podijelila je svoja iskustva o doživljaju ramazana u sjevernoj Finskoj, gdje sunce zađe samo na 55 minuta.

“Post počinje u 1:35 sati ujutro i traje do 12:48 navečer, odnosno 23 sata i pet minuta. Moji prijatelji, porodica i rodbina koji žive u Bangladešu ne mogu vjerovati da ovdje postimo više od 20 sati”, ispričao je Mohammed za Al Jazeeru.

Otkrio je i da mu poručuju kako je to nevjerovatno i čude se kako mogu izdržati.

“Ipak, nekako uspijevamo, hvala Bogu, i dobro nam ide”, s ponosom priznaje.

Kaže i da muslimani u obližnjim državama sa sličnim uslovima također nalaze način da se prilagode.

“Neki muslimani sa Laplanda slijede vaktiju Bliskog istoka ili najbliže islamske zemlje Turske”, dodaje.

Nedavno je nakon rasprava kako upražnjavati ramazanski post dilemu muslimana riješila fetva koju je donio nadležni ured Saudijske Arabije prema kojoj postoje tri mogućnosti posta za muslimane u pojasu s fenomenom nezalazećeg sunca.

Za početak i kraj posta mogu koristiti vrijeme kada je sunce najbliže horizontu, zatim mogu postiti i prema satnicama u Meki ili nekom drugom mjestu, s tim da neke grupe muslimana poste prema satnici u najbližoj muslimanskoj zemlji – Turskoj.

Back to top button