Edin Džeko najbolji strijelac Serie A u sezoni 2016/2017

Sjajnu sezonu u dresu Rome kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko zaključio je na najbolji mogući način.

Dijamantu je pripalo laskavo priznanje najboljeg strijelca Serie A FOTO: ARHIV

Dijamantu je pripalo laskavo priznanje najboljeg strijelca Serie A FOTO: ARHIV

Dijamant je u pobjedi Rome na sastavom Genoe (3:2), kojom je njegova ekipa “čekirala” mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka, postigao pogodak ali i zabilježio dvije asistencije.

Gol za izjednačenje rezultata na 1:1 u 10. minuti susreta bio je 29. prvenstveni pogodak, što je Džeki bilo dovoljno da se okiti titulom najboljeg strijelca u ovoj sezoni Serie A. Ovo pišemo u nadi da Andrea Belotti večeras neće postići četiri gola i tako se izjednačiti sa našim napadačem.

Džeko je zasigurno bio i pod određenim pritiskom jer je njega i napadača Napolija Driesa Mertensa uoči posljednjeg kola dijelio samo jedan gol na listi najboljih strijelaca. Ipak, s obzirom na to da su obojica danas postigla po jedan gol, laskavo priznanje pripalo je sjajnom reprezenativcu BiH.

Dijamant je tako postao prvi igrač Rome koji je u jednoj sezoni Serie A postigao 29 pogodaka još od sezone 1930/1931. Inače, Džeki je ovo druga titula najboljeg strijelca u ligama petice nakon što je u sezoni 2009/2010 u Njemačkoj osvojio titulu najboljeg strijelca.

Izvor: Faktor
Back to top button