Ernad Kukuljac postao hafiz sa 16 godina: Kako sam naučio Kur'an za šest mjesec

Šesnaestogodišnjak Ernad Kukuljac iz Sarajeva proučivši zadnje ajete pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice BiH, porodicom i prijateljima prije nekoliko dana zvanično je postao hafiz Kur'ana.

 

Iako je tek učenik prvog razreda Gazi Husrev-begove medrese ovaj mladić je za veoma kratko vrijeme naučio Kur'an napamet i postao ponos svoje porodice, prijatelja i profesora.

Na ovako velik i značajan korak inspirirala ga je, kako kaže, ljubav prema Kur'anu i hafiska mukabela.

– Prije nego što sam upisao medresu, čuo sam da se za ramazan u Gazi Husrev-begovoj džamiji uči hafiska mukabela. Otišao sam da vidim kako je i jako mi se svidjelo. Deset hafiza uči i to je nevjerovatno lijepo, jedan neopisiv osjećaj te obuzme, predivno. Od tada ih nisam propuštao i odlučio sam da čim krenem u medresu upišem i sekciju hifza – priča Kukuljac.

Iako je u medresi pravilo da učenici počinju sa učenjem Kur'ana u drugom razredu, Ernad je bio nestrpljiv, te nije mogao čekati. Sam je svaki dan počeo učiti Kur'an, a kasnije mu je u tome pomogao profesor Ammar Bašić.

– Kada sam rekao da hoću u prvom razredu da učim, na početku mi nisu dali. Rekli su da je rano i da mi prvo trebaju vidjeti ocjene. Pošto me profesor Bašić zna dobro od ranije sa takmičenja, on mi je rekao da učim sam prvo polugodište, te da će mi nakon što mi vide ocjene dozvoliti u drugom polugodištu. Tako je i bilo – kaže šesnaestogodišnjak, dodajući da ima još učenika koji uče, ali slabijim intenzitetom.

Mnogima obično treba mnogo više vremena da nauče Kur'an, dok je Ernad sve savladao za samo šest mjeseci.

Iako je to veliki uspjeh, Ernad skromno ističe da je to samo pitanje volje i truda i da mu učenje nije predstavljalo problem.

– Svaki dan sam učio, s tim da bih obično nedjeljom odmarao. Na početku nisam puno učio, jer je bilo malo stranica, a kasnije je bilo sve zahtjevnije. Sve u svemu trebalo mi je dva-tri sata dnevno. Otprilike sam učio četiri nove stranice svaki dan uz redovno ponavljanje već naučenog – kaže Ernad, pojašnjavajući da je bez problema uspio da uskladi svoje školske obaveze sa hifzom.

– Bitno je samo da se dobro napravi raspored. Na početku mi je bilo jako teško jer mozak isprva nije naviknut, ali nakon određenog perioda sve mi je lakše bilo. Bilo je nekih teških stranica koje sam mislio da neću moći naučiti, jer je bilo jako komplikovanih riječi za izgovoriti. Tek sam počeo učiti arapski jezik, pa nije bilo lako, ali neke lekcije sa časova su mi bile od velike pomoći kada bih negdje naišao na poteškoće – priča Ernad.

Dodaje da mu je veliku motivaciju davao i njegov profesor Bašić.

– Kada god mi je bilo teško, znao me je dobro motivisati. Bilo je puno teških stranica, a on mi je tako lako davao motivaciju da nastavim dalje i ne posustanem – prisjeća se.

Ovaj šesnaestogodišnjak pravi je primjer da se sve želje mogu ostvariti ukoliko postoji volja i želja za radom.

– Najbitniji je trud i da imaš cilj. Kada odlučiš nešto da želiš, da znaš da je to to tome se treba maksimalno posvetiti. Ne možeš da malo radiš, a malo ne radiš. Tako nešto mora se ozbiljno shvatiti i intenzivno raditi da se to ostvari. Uvijek ima nekih odricanja, tako da ja u proteklom periodu nisam imao previše vremena za druženje sa prijateljima i košarku kojom sam se ranije bavio. Ali to mi nije bilo teško jer sam uživao u učenju Kur'ana – kaže Kukuljac.

Naredni mjesec ramazana će, kako kaže, da iskoristi kako bi se odmorio od učenja, ali i da bi se više družio sa porodicom i prijateljima.

– To je ono što velikim dijelom ramazan i jeste – zbližavanje ljudi. Porodica je na okupu, svi su zajedno na iftarima, narod se skuplja u džamijama. Svi su sretni, nasmijani, nema nervoze, nezadovoljstva. Ramazan je prava prilika da svi pripaze na ponašanje, da pozitivno utiču jedni na druge, da poste, idu na teravije – zaključuje šesnaestogodišnji hafiz.

Faktor.ba

 

Back to top button