Ministar Ramić: Pravednim odnosom vratili smo povjerenje povratnika u RS-u

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić izjavio je danas da je temelj održivosti povratka siguran posao za povratnika i privredni razvoj povratničke zajednice.

edin-ramic1212

– Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u 2016. godini je u fokusu rada imalo pripremu projekata izgradnje objekata za trajno rješavanje stambenog pitanja raseljenih lica i povratnika. Također, veliku pažnju smo posvetili uključivanju dobrih praksi u naše programe zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika. Smatram da je temelj održivosti povratka siguran posao za povratnika i privredni razvoj povratničke zajednice, zbog čega svoje aktivnosti usmjeravamo ka pronalaženju novih prilika za ulaganje i osiguranje dobrih uslvoa za poduzetništvo – kazao je Ramić u intervjuu za portal vijesti.ba.

Komentirajući koliko institucije RS-a pomažu projekte infrastrukture u lokalnim zajednicama, a koliko Ministarstvo, rekao je da partnere traže i na nivou entiteta, ali i u lokalnim zajednicama.

– Nerijetko nam povratnici pomažu, prikupljajući dodatna sredstva. U programima infrastrukture realizovali smo 215 projekata te uložili oko 8 954 000 konvertibilnih maraka. Od toga je više od 5.200.000 KM uloženu u izgradnju putne komunikacije, te u prosjeku gradimo između 25 i 30 kilometara lokalne putne mreže godišnje. Ministarstvo je posvetilo pažnju sanaciji klizišta, popravci kanalizacione i vodovodne mreže, te elektrifikaciji povratničkih naselja. Sufinansirali smo izgradnju društvenih objekata širom zemlje, posebno domova kulture, čitaonica i drugih objekata od koristi za obrazovanje i razvoj zajednice. Ulaganja u ovu vrstu objekata su oko 720 000 konvertibilnih maraka, gdje smo pomagali projekte koje je podržala i jedinica lokalne samouprave. Opštine dosta sarađuju sa nama i na projektu zatvaranja kolektivnih centara – rekao je Ramić.

Upitan kada će se riješiti pitanje bosanskog jezika i nastave, budući da i dalje traje bojkot nastave u Vrbanjcima i Konjević Polju, naveo je da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je nosilac osiguranja plaća nastavnicima, prevoza đaka i drugih potreba za izvođenje instruktivne nastave u Vrbanjcima i Novoj Kasabi.

– Razgovaramo sa institucijama, nadam se da ćemo uskoro otvoriti proces i pokušati pomjeriti stvari s ‘mrtve tačke’. Jednake probleme dijele povratničke zajednice u Federaciji, mislim da trebamo zajednički dogovoriti nove mjere za povratnike, na koje će se vlade oba entiteta obavezati – rekao je, između ostalog, ministar Ramić u intervjuu za portal vijesti.ba.

(Bportal.ba)

Back to top button