Neizostavna na iftarskoj sofri: Kako napraviti najbolju topu

Na trpezama Sarajlija u trenucima kada se pale kandilji na munarama džamija, pored hurmi i vode, obično se nalazi i topa, sa kojom počinje iftar.

Ovo jelo, donosno predjelo, omiljeno je za vrijeme ramazana, a mnoge Sarajlije bez ovog jednostavnog, ukusnog, ali i kaloričnog jela ne mogu zamisliti iftar.

Ovo bosansko jelo je i nazvano po tome što se na laganoj vatri nekoliko minuta tope kajmak, puter, maslo, jaja i različite vrste sira. Uz topu obavezno ide vruć somun koji se umače rukama. Priprema zavisi od osobe do osobe, neko ne stavlja jaja, neko stavlja više sira, neko doda i mlijeko, ali suština je ista.

U nastavku vam donosimo jedan od recepata za ovo ukusno iftarsko jelo.

Sastojci:

-maslo/puter

-kajmak

-pavlaka

-mladi sir

-dimljeni sir

Priprema:

U tavi rastopiti maslo ili puter, u zavisnosti šta inače koristite u svojoj kuhinji. Sve mliječne sastojke koje imate (mladi sir, masni sir, dimljeni sir, kajmak, pavlaku) dodati na rastopljenu masnoću i staviti na laganu vatru da se istope, ali ne previše, morate paziti da ne zavri. Količinu prilagoditi svom ukusu, ali što više različitih sireva stavite, topa će ubiti ukusnija. Sve dobro izmiješati da se istopi i na kraju dodati malo soli i bibera. Po želji na kraju dodati jaje.

Faktor.ba

Back to top button