Ako imate ovo na tijelu, prijeti vam moždani udar!

Izraelski naučnici iznijeli su tezu da ljudi s dijagonalnim naborima u ušnoj školjci, imaju veći rizik za moždani udar.

Ispitujući 241 pacijenta s pretrpljenim moždanim udarom, utvrdili su da više od tri četvrtine ima takozvani Frankov znak, odnosno dijagonalne nabore u uhu.

Smatra se da začepljene arterije, za koje se zna da povećavaju rizik moždanog udara, vode slaboj cirkulaciji krvi do ušne školjke. To smanjuje elastičnost i vodi vidljivim naborima.

Interesantno je da i neke slavne ličnosti imaju nabore u vanjskom dijelu uha, poput Stevena Spilberga ili Mela Gibsona.

frank-znak

Ljekar Sanders T. Frank je 1973. godine primijetio da nabore u školjci imaju pacijenti s anginom pektoris

Istraživanje objavljeno u jednom američkom naučnom časopisu pokazalo je da je od 88 pacijenata koji su imali moždani udar, njih 78, dakle 88 posto, imalo dijagonalne nabore u ušima.

Ljekar Sanders T. Frank je 1973. godine primijetio da nabore u školjci imaju pacijenti s anginom pektoris, pa je ova pojava po njemu kasnije nazvana “Frankov znak”.

Osim naboranih ušiju, postoje i drugi pokazatelji potencijanih zdravstvenih problema. Povlačenje linije kose ili mjestimična ćelavost jedan je od njih, kao i salo na stomaku kada je osoba inače mršava.

Što se tiče povezanosti Frankovog znaka i mogućnosti moždanog udara, potrebno je još studija da bi se potpuno utvrdila tačnost ove procjene.

Avaz.ba

Back to top button