BRATUNAC:Pod vedrim nebom iftarilo više stotina vjernika

U Bratunac su pristigli gosti iz svih krajeva kojima je glavni imam ovoga Medžlisa Elvir ef. Hodžić poželio dobrodošlicu, istakavši da se iftar na otvorenom u Bratuncu organizuje po osmi put.

[Best_Wordpress_Gallery id=”15” gal_title=”iftar”]

SLIKE PREUZETE OD M.Z.KONJEVIC POLJE

Gostima se obratio i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS i istakao neprolazne vrijednosti koje svaki građanin BiH mora čuvati, a to su, kako je kazao, mir, sloboda i država. On je naglasio najveće vrijednosti i blagodati ramazana, te važnost povezivanja i okupljanja Bošnjaka na Drini.Zahvalio se i svima onima koji su uzeli učešca u organizaciji ovogodišnjeg iftara a posebno grupi Bošnjaka koji žive i rade u Berlinu a koji su ove godine finansirali ovaj iftar,uz prisustvo nekoliko stotina muslimana, danas je u centru Bratunca upriličen tradicionalni iftar na otvorenom.

“Našim prisustvom ovdje svjedočimo da čuvamo svoj identitet, da njegujemo svoju vjeru i da ne zaboravljamo svoju prošlost. Isto tako, poručujemo da je uprkos svemu, ovo naše mjesto i da ovdje vidimo budućnost svoje djece. Dobro je da se okupljamo ovdje, da brinemo jedni o drugima, a tome nas uči i naša vjera islam. Ramazan trebamo iskoristiti da obnovimo i učvrstimo naše veze koje moraju ostati neraskidive. Svoje ciljeve i planove ćemo uspjeti ostvariti samo ako budemo jedinstveni, kao što smo jedinstveni večeras u našem najodabranijem mjesecu i nama najdražem gradu”, kazao je Salkić.

Potpredsjednik RS-a naglasio je da iz ovog podrinjskog grada želi da se pošalje poruka mira, suživota i tolerancije te dodao kako su Bošnjaci spremni zajedno sa drugim narodima graditi jedinstvenu BiH u kojoj će biti mjesta za sve narode.

“Budućnost zasnovana na uvažavanju i poštivanju drugih u zemlji jednakih šansi i mogućnosti za sve građane nema alternativu. Trebamo biti ponosni što smo večeras ovdje i što smo dio ovog jedinstvenog događaja. Iskreno se nadam da će nas svake godine biti sve više, i to ne samo u Bratuncu, nego i u Zvorniku, Srebrenici, Konjević Polju, Vlasenici, Prijedoru, Banjoj Luci, Kotor Varoši, Bijeljini i drugim mjestima širom naše domovine. Uz okupljanje u našem najodabranijem mjesecu, u budućnosti se svakako trebamo više okupljati i oko zajedničkih projekata koji su interes našeg naroda, ali i koji će doprinijeti snažnijem ekonomskom oporavku povratničkih sredina”, poručio je potpredsjednik Salkić na iftaru u Bratuncu.

Back to top button