Datula, hljeb pustinje: Sve što trebate znati o nezaobilaznom voću za iftar

Datula je biljka iz porodice palmi koja se uzgaja na Srednjem istoku isključivo zbog jestivih plodova. Kako ima dugu historiju kultivacije, njeno porijeklo je nepoznato. Pretpostavlja se da potječe iz oaza sjeverne Afrike, a moguće i jugozapadne Azije. Danas se datule uzgajaju u više od 40 zemalja.

Plodovi datule jedu se svježi ili suhi, a mogu biti i punjeni orasima, lješnicima, marcipanom ili suhim narandžama. Od nje se prave razna slatka jela – osvježavajući napici, džemovi, sirupi, med, sirće i vino. S obzirom na to da datule imaju veliku medicinsku i hranjivu vrijednost, smatra se da je ovo voće najbolja hrana budućnosti. Idealne su u ishrani onih koji se bave intelektualnim radom. Mogu se kombinirati i sa muslijem.

Datule često nazivaju “hljebom pustinje”, jer više od dvije trećine težine ovog voća čini prirodni šećer.

Osjećaj iscrpljenosti potaknut će želju za slatkim. Datule su izvrsna alternativa slatkišima, jer imaju niski glikemijski indeks, što znači da svoj šećer otpuštaju polako te da duže vremena zadržavaju nivo energije bez obzira na njihov intenzivno slatki okus.

Prirodni šećer koji se nalazi u datulama, savršena je alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2 ili 3 datule i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkiše, a uživat ćete u nevjerovatno slatkom okusu, koji se ne može porediti s okusom industrijskih slatkiša.

Od datula se može napraviti zdravi namaz hurmela, a mogu poslužiti kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama.

Datule su vrlo značajne za postače. Želudac se, naime, tokom posta isprazni tako da jetra ne može naći dovoljno energije da prenese u druge organe. Slatka hrana najbrže stiže do jetre i šećeri se u njoj najlakše pretvaraju u energiju. Kada postač iftari hurmom, ona iz želuca stiže do jetre, a jetra, onda, šalje potrebnu energiju do ostalih organa pa je tijelo na taj način spremno da prihvati i preradi hranu koja se nakon toga konzumira za iftar. Ukoliko se post prekida odmah jedenjem cijelog obroka, čini se šteta tijelu, koje je već zbog posta bilo u stanju slabosti. No, prekidanje posta prvo hurmom pomaže u procesu varenja hrane i daje energiju koja pomaže varenju iftarskog obroka.

Autor: Avaz.ba

Back to top button