Muzičari o najavljenom skupu: EU zabranjuje Thompsona, a u Mostaru uz njega veličaju haške optuženike

Da je u Bosni i Hercegovini sve moguće potvrđuje i činjenica da udruženje “Hrvatsko srce nade” iz Mostara 8. juna organizuje veliki skup podrške hrvatskim haškim optuženicima na gradskom stadionu pod Bijelim Brijegom, a na kojem će, između ostalih, nastupiti i Marko Perković Thompson, kojem su nedavno zabranjeni koncerti u Sloveniji i Njemačkoj.

 

 

Thompson pjeva u Mostaru 8. juna

Orhan Oha Maslo: Sve tri strane imaju svoga Thompsona

Mustafa Šantić (Foto: AJB)

Najavljeni koncert naravno izazvao je oprečna mišljenja, ali i brojne osude u većem dijelu BiH. Organizatori za to ne mare i najavljuju podršku visokim zvaničnicima takozvane Herceg-Bosne: Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, koji su 2013. godine, zbog udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad bošnjačkim stanovništvom u peridu od 1992. do 1994. godine, prvostepeno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

– Koncert kao koncert, uvijek mislim svako ima svoj ukus, ali možda je tu veći problem politička pozadina toga i veličanje haških optuženika. Kod nas na Balkanu je takva situacija, izgleda da ti je sud dobar kada je u tvoju korist i kada osudi nekoga koga bi i ti osudio. Ipak, kada isti sud osudi nekog koga ti ne bi osudio onda on nije dobar. To su žalosne stvari. Tu je glavni problem. Kako ako je neko osuđen i kako u ime tih ljudi miješati kulturu i muziku – kaže za Faktor poznati mostarski muzičar Orhan Oha Maslo.

VEZANI TEKST – Nakon što je zabranjen i u Mariboru: Kolinda stala u odbranu Thompsona

On dodaje da pojedinci stalno ističu da se približavamo evropskim vrijednostima i da nam je uzor Evropska unija, ali da je u stvarnosti situacija potpuno drugačija.

– Više od 50 posto poteza koje pravi politika nemaju veze sa zakonima, propisima ili moralnim vrijednostima Evropske unije. Ovo ispada isto tako. Koncerti Thomposona su zabranjeni u Sloveniji i Njemačkoj koji su dio EU, ali niko ne pomišlja da to uradi u Mostaru. Hercegovci i Bosanci bi da idu u Evropsku uniju, ali da unija bude sa onom količinom novca koji imaju i prosperiteta, ali po našim pravilima. Zašto se ne zapitamo što nemamo toliko novca i prosperiteta – naravno jer igramo po svojim pravilima. Sve tri strane imaju svoga Thompsona, svaka strana veliča svog i pljuje druge. Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu – kazao je na kraju Maslo.

VEZANI TEKST – “Veličanje hrvatskog fašizma”: Njemački ljevičari traže zabranu Thompsonovog koncerta

I sjajni klarinetista i virtuoz na harmonici Mustafa Šantić smatra da se ovaj skup i koncert ne bi trebali održati.

– Svaki koncert na kojem nastupaju u najmanju ruku sumnjivi pjevači i kontravezne osobe treba zabraniti. Bez obzira da li se radi o Thompsonu ili nekom trećem, koji propagira stvari koje su normalnim ljudima za svaku osudu njemu nije mjesto u Mostaru, ali ni u jednom gradu u BiH. Ipak, Mostar je uvijek bio i ostao specifičan. Mislim da se ovim skupom i koncertom nepotrebno dižu tenzije u gradu na Neretvi. Nadam se da griješim, ali tenzije bi mogle izazvati izazvati neke dodatne probleme i nerede na ulicama Mostara u kojem je dovoljna najmanje iskra da se dese ružne stvari – kaže Šantić.

faktor.ba

Back to top button