Savez logoraša: Današnji dan kao opomena na zlo koje se desilo u BiH

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će danas, u povodu 25. godišnjice napada na općinu Prijedor i obilježavanja Dana bijelih traka, na svojim uredskim prozorima postaviti bijele plahte u znak sjećanja na protjerane i ubijene stanovnike prijedorskog kraja i time dati svoj doprinos u borbi protiv sve učestalije pojave negiranja i poricanja zločina na ovim prostorima.

 

Iz Saveza podsjećaju da je krizni štab bosanskih Srba opštine Prijedor putem lokalne radio stanice 31. maja 1992. godine izdao naredbu da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke kao dokaz lojalnosti srpskim vlastima.

-To je prvi put da su nakon nacističkog proglasa iz 1939. članovi jedne etničke ili religijske skupine na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje što je predstavljalo uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije ove opštine – ističu iz Saveza logoraša BiH.

U strateškim kampanjama etničkog čišćenja, protjerano je oko 50 hiljada osoba iz Prijedora i okoline, više od 30.000 muškaraca, žena i djece bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti zatvoreno je i držano u krajnje nečovječnim uslovima u logorima Trnopolje, Keraterm, Omarska i još nekim mjestima zatočenja. Tokom boravka u logorima, navodi Savez, nad njima su vršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste torture. Ubijeno je više od 3.000 civila uključujući i 102 djeteta.

Nažalost, kako naglašavaju u Savezu logoraša, do danas Gradska uprava Prijedora onemogućava i osporava izgradnju spomen-obilježja nedužnim žrtvama.

Iz Saveza pozivaju sve domaće i međunarodne institucije i organizacije koje se bore za ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava da se uključe u ovu akciju sa zajedničkim ciljem pružanja podrške u ostvarivanju ljudskih prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, kao i nastavka borbe za prava žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale.

-Neka današnji dan služi kao opomena na zlo koje se desilo u Bosni i Hercegovini i da svi zajedno djelujemo u funkciji sprečavanja ponavljanja zločina protiv čovječnosti i genocida – poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

 

Back to top button