Stari most

Ovaj je Most sagrađen kao luk duge. Ima li mu išta slično u svijetu, Bože moj? Stih je upisan na prvom kamenu položenom u temelje Starog mosta 1557. god čija gradnja je počela po naredbi Sulejmana Veličanstvenog. Donio je taj most, u glavi i srcu, Hajrudin neimar, mostograditelj po struci, a pjesnik po duši.

 

Prvi kamen uklesan u historiju Mostara graditelj je donio čak iz rodne Persije. Prevalio je sa njim tolika  kopna i bezbrojna mora, osjetio je on planine i okvasio se po svjetskim rijekama. Hajrudin je izgradio Stari most za devet godina i od 456 blokova kamenja, gdje svaki, pojedinačno ima svoju priču i suštinu. Neskromno, smještao ih je tek tu, između obronaka brda Hum i planine Velež, nad plahovitom i tajnovitom vodom kakvu nikada prije nije vidio, između dvije kule Tare na lijevoj obali i Habibije na desnoj. Zato most nije samo klesana krečnjaka. Vise je pjesma nego most.

Jedna je legenda naročito zanimljiva, a veže se uz samu izgradnju mosta. Naime, zapisi kažu da je u vrijeme kad je trebalo skinuti skele sa završenog mosta slavni graditelj Hajrudin pobjegao, jer nije smio gledati bojeći se da će se zajedno sa skelama srušiti i sam most. Navodno je Sulejman zaprijetio Hajrudinovom smrću ako se most sruši. Predaja kaže da je glasonošu koji mu je donio radosnu vijest o uspješnom otvaranju mosta nagradio sa pet kesa dukata, a on nikad više do kraja života nije vidio svoje remek djelo.

I tako, most postade simbol grada, centar mostarske čaršije, zapravo više on formira čaršiju kao pravi otac, “stari“ kako se kod nas u Bosni kaže. Poče se okupljati mladež, postade svjedok brojnih ašikovanja, momačkih dokazivanja i skakanja u hladnu Neretvu.

Dana 9.novembar 1993.godine pao je Stari, ne svojom voljom. Na istom mjestu, od istog kamena, poslije jedanaest godina sagrađen je novi. Ponovo nad Neretvom u ogledalu bijeli kameni luk koji naročito svijetli po noći, novi, koga je UNESCO prepoznao i zaštitio. Nije to onaj isti, ali mnogi će reći da je još ljepši, veći, veličanstveniji, dostojniji i sad,  baš sada je Stari.

 

Furaj.ba

 

Back to top button